Aantal vlinders in VK het hoogst sedert 2019, maar…

Atalanta, admiraal- of nummervlinder

De atalanta – ook wel admiraal- of nummervlinder genoemd – is ook in Nederland en België vrij algemeen (afb: WikiMedia Commons)

Om niet voortdurend alleen kommer-en-kwelberichten te plaatsen meldt ik hier een vrolijker berichtje van onze overburen in het Verenigd Koninkrijk. Dit jaar zijn in dat land tussen 14 juli en 6 augustus 1,5 miljoen vlinders en (dag)motten geteld met de atalanta als meest waargenomen (248 077 keer) soort, het hoogste aantal sedert. Maar ook hier zit een adder onder het gras…
Die adder is als je over de langere termijn kijkt, de eerste telling van dertien jaar geleden plaats, zie je een achteruitgang van vele soorten. Vlinders zouden een goed indicator zijn voor de gezondheid van het milieu. Dat de telling dit jaar gunstig uitviel zou te maken hebben met het relatief gunstige (want afwisselend) weer in het VK dit jaar. Relatief veel regen gecombineerd met warme dagen is gunstig geweest voor de vegetatiegroei en dus voor de rupsen.

Het aantal atalanta’s is 338% hoger dan in 2022. Die vlinders zouden baat hebben bij het opwarmen van het VK. Tellingen zijn natuurlijk afhankelijk van het aantal tellers. Hoe meer tellers, hoe hoger de cijfers. Inderdaad zou dit jaar het aantal tellers zijn gestegen in heel het VK. Dat is natuurlijk mooi voor de organiseerders, maar vertekent de telling. Zo’n telling is hooguit een grove indicatie, maar dit zou toch een prettig berichtje worden?

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.