Hersenstromen verraden woorden

Hersenstromen en woorden

Met behulp van elektrocorticografie werd de activiteit in de hersenschors geregistreerd (blauw/geel) en gebruikt om de gesproken woorden te herkennen (afb: CSL/KIT)

Spraak is een vaardigheid die zijn zenuwcentrum heeft in de grote hersenen of eigenlijk de hersenschors. Spraakprocessen verraden zich door hersenstromen, die, door meting met elektroden, vallen te registreren. Het schijnt het Karlsruher instituut voor technologie (KIT) en van het Wadsworth-centrum (VS) gelukt te zijn  daar geluiden, woorden en zelfs hele zinnen uit te destilleren met behulp van een computer.
„Er wordt al lang over gespeculeerd dat communicatie tussen machine en mens mogelijk is via hersenstromen”, zegt onderzoekster Tanja Schultz. “We konden aantonen dat uit hersenstromen afzonderlijke geluiden en gesproken zinnen kunnen worden herkend.” Daaraan hebben de informatica, neurowetenschap en de geneeskunde een bijdrage geleverd. In Karlsruhe werden technieken uit de signaalverwerking en de automatische spraakherkenning toegepast. “Die maken het mogelijk naast het destilleren van spraakherkenning uit hersensignalen ook een gedetailleerde analyse te geven van de hersendelen die aan de spraak te pas komen”, zeggen de onderzoekers Christian Herff en Dominic Heger. Het zou voor het eerst zijn dat dat is gebeurd. Nu werkt hersens naar tekst nog via het gesproken woord, maar het idee is om op deze wijze ook gedachte tekst te kunnen vangen. De hersenstromen werden in de VS bij 7 epilepsiepatiënten geregistreerd. Vanwege hun ziekte werden de elektroden op de hersenschors gericht. De (vrijwillige) proefpersonen moesten hardop teksten lezen, terwijl de hersensignalen werden gereigistreerd. In Karlsruhe werd de zaak vervolgens geanalyseerd en werden de verbanden gelegd.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.