Japan wil radioactief water uit Fukushima in zee lozen

Fukusjima-ramp

Werknemers van Tepco op het rampterrein.

Het reactorongeluk in Fukushima in maart 2011 heeft miljoenen tonnen radioactief water opgeleverd. Dat werd tot nu toe op het terrein van het reactorcomplex opgeslagen. Die capaciteit raakt vol en de Japanse overheid zou willen toestaan dat het vervuilde water in zee te lozen, aldus Japanse media. De beslissing zou nog deze maand genomen worden.
Sinds het ongeluk negenenhalf jaar geleden moesten de oververhitte reactoren gekoeld worden om een kernsmelting te voorkomen. De verantwoordelijk elektriciteitsmaatschappij Tepco heeft verklaard dat er na 2022 geen opslagcapaciteit voor vervuild koelwater meer is. Al vaker is voorgesteld het boeltje in zee te kieperen. Nu lijkt dat er toch van te komen.
Zeer waarschijnlijk zal buurland Zuid-Korea protest aantekenen, maar ook Japanse vissers zullen niet blij zijn. Of het koelwater gevaar kan is voortdurend onderwerp van discussie. Tepco zou behalve het radioactieve tritium (een waterstofisotoop) veel ongezonde stoffen uit het koelwater hebben gehaald. Tritium wordt als relatief onschadelijk beschouwd.

Na het ongeluk moesten destijds 160 000 mensen verkassen naar elders. Nog steeds kunnen 30 000 mensen niet terug naar hun woningen

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.