De favoriete hersenbeïnvloeders van Michel Le Van Quyen

Thync, de stemmingmaker die je humeur beïnvloedt

De stemmingmaker

Michel Le Van Quyen is neuro-wetenschapper van de Franse onderzoeks-organisatie INSERM. Hij geeft aan de Franse webstek Futura-Sciences zes voorbeelden van hersenbeïnvloeders waarmee je die kan beïnvloeden: om beter te slapen, je humeur te kiezen enzovoort. Griezelig? Nou ja, tot op zekere hoogte. Mensen slikken ook allerlei pillen om hun brein in het gareel te krijgen/houden, maar toch… De verhaaltjes lezen als die over de talloze magische eigenschappen van de ginsengwortel.
Le Van Quyen spreekt over een “echte revolutie”, waar hij een keuze uit heeft gemaakt. Het gaat om dinkskes die namen dragen als Melomind, Muse, Dreem, Thync, iWinks en Halo Sport. Het zijn producten die al op de markt zijn of op het punt staan de markt. Ze zijn bedoeld om de hersens te beïnvloeden om iets teweeg te brengen.

Melomind: ontspannend

Melomind is bedoeld  om te ontspannen. Melomind is ontwikkeld door het Franse bedrijf MyBrain Technologies op basis van een oud idee uit de jaren 50: neuroterugkoppeling. Het lijkt op een koptelefoon. Er komt inderdaad ook muziek uit, maar die muziek wordt gestuurd door elektrische signalen uit de hersens, die worden geregistreerd door kleine elektrodes op het achterhoofd. Daardoor zouden de hersens zich ontspannen en zou je je hersens ook kunnen leren zich te ontspannen. Ik geef het door hoe onze Michel het vertelt. Hij vertelt er niet bij of het ook echt ontspannend werkt.

Muse: meditatiehulp

Muse is van het Canadese bedrijf  InteraXon. Het apparaat zou je helpen bij het mediteren. Je moet het ding op je hoofd zetten en de meditatiehouding aannemen: ontspannen schouders, rechte rug en gesloten ogen. Vervolgens moet je je concentreren op je ademhaling en aan niets anders denken dan aan je ademhaling. Het apparaat zendt wind- en golfgeluiden uit: hoe meer je hersens ontregeld zijn, hoe harder de geluiden. Met een kalme zee een vogelgeluiden kan je je aandacht gericht houden.
Je telefoon krijg gemeld of je hersens gericht of warrig zijn. Na een paar sessies zou je steeds  beter in de gaten krijgen je niet door geluiden of andere zaken te laten afleiden. Volgens onze neurowetenschapper zou het zijn bewezen dat de oefening met het dinkske heilzaam zou zijn voor je welbevinden en je stres zou verlagen en met alle gunstige gevolgen voor de fysiologie van dien.

Dreem: slaapverwekkend

De beugel van Dreem komt van het Franse bedrijf Rythm. Die zou de diepe slaap verbeteren. Dat zou de periode zijn waarin het systeem zich herstelt en het geheugen wordt bijgewerkt. In die fase zouden de toxines verwijderd worden die zich overdag in de hersens verzamelen. Of dat zo is weet ik niet, ik schrijf Le Van Quyen na. De diepe slaap zou als een verkwikkende douche voor de hersens zijn.
De diepe slaap wordt gekarakteriseerd doo, schrijft onze wetenschapper, door heel trage golven (van???). Het idee bij Dreem is om die golven te versterken met gesynchroniseerde geluidjes. Dat zou het herstelvermogen van de diepe slaap vergroten.

Thync: stemmingmaker

Het wordt gaandeweg wat griezeliger met die hersenbeïnvloeders van Le Van Quyen. Thync zou je stemming op bestelling kunnen veranderen. Met twee elektrodes op je voorhoofd en in je nek zou Thync, wat toch aan Think-Denken doet denken, naar believen je kalm of energiek kunnen maken. Volgens de makers lijkt het eerste effect op het gevoel na het nuttigen van een glas wijn, het tweede als na het drinken van een kop koffie.
Met behulp van een programma op een computer zou je de intensiteit van die stemmingen kunnen instellen. Het effect zou urenlang aanhouden. Het dinkske zou, hoe is niet duidelijk, het autonome zenuwstelsel beïnvloeden via de zenuwbanen in de hersens, is het verhaal van onze Fransman met de Vietnamese naam.

 iWinks: lucide dromen

Als je een droom bewust meemaakt en weet dat je droomt, een zogeheten lucide droom, dan zou je dat ervaren zoals het kijken naar een toneelstuk of een film. Alles wat je meemaakt in het echte leven is dan onder controle. Alles is mogelijk.
De lucide droom zou echter ook veel verder kunnen gaan, want de geest zou dan naar believen zijn creativiteit kunnen aanspreken. Zoiets schijnt de Italiaanse violist en componist Giuseppe Tartini in de 18de eeuw gedaan te hebben. Zijn lucide droom is beroemd. Hij vroeg de duivel hem te helpen bij de compositie van zijn mooiste sonates, de Duivelstriller. Dergelijke lucide dromen zijn echter zeldzaam.

iWinks zou het beleven van lucide dromen vergemakkelijken. Het dinkske bestaat uit een lichtje dat op de ogen schijnt als de droom begint. Dat zou af te lezen zijn aan de oogbewegingen. Tijdens die droom probeert het apparaatje met lichtvlekken de dromer in de ‘lucide staat’ te brengen, zonder de dromer waker te maken. Mijn moeder zou zeggen (ze kwam uit Limburg): En Gee geleuft dat? Dreum verder.

Halo Sport: voor luie sporters

Halo Sport is bedoeld om je spieren te stimuleren zonder daar inspanningen voor te hoeven leveren. Het apparaatje is ontwikkeld door het Californische bedrijf Halo Neuroscience en lijkt sterk op een gewone koptelefoon. De binnenkant daarvan bestaat echter uit rijen kunststof stekeltjes. Dat zijn elektrodes die elektrische pulsjes afgeven door de schedel heen. Het idee is dat die de motorische schors beïnvloeden, het gedeelte van de hersens dat de bewuste bewegingen aanstuurt.
Door die elektrische prikkels zouden elektrische signalen naar de spieren worden gestuurd waardoor die sterker zouden worden. Ik zou dan denken dat je constant ligt te trappelen met al die geactiveerde spieren. Hier zegt onze Vietnamese Fransman van dat de effecten op de langer termijn niet bekend zijn (op de korte wel?). Sportief gezien zou het een vorm van doping zijn die niet is te traceren. Wees voorzichtig hiermee, waarschuwt Le Van Quyen.

Een trilvest

David Eagleman is volgens Le Van Quyen een briljante hersenwetenschapper van de universiteit van Houston (VS).  Tijdens een TED-bijeenkomst presenteerde hij een informatievest dat webinformatie omzet in trillingen. Dit dinkske is dus niet gericht op de hersens, maar op de tastzin (?). Zo worden tweets aan de verschillende trilpuntjes in het vest doorgegeven, waarbij het trilpatroon bij een positief bericht anders is dan bij een negatief. Daardoor kon hij, elektronisch communicerend met zijn publiek in de zaal, al snel weten hoe dat dacht. Volgens Eagleman zou zijn trilvest de zintuigelijke capaciteit vergroten.

Ik zal wel verstopte hersens hebben, maar kan niet goed inzien welke voordelen dat rondgekriebel zou kunnen hebben, buiten dat het misschien wel een prettige (of onprettige) sensatie oplevert. Alles bij elkaar geveegd neigen deze hersenbeïnvloeders plus het trilvest naar kwakzalverij, hoe geleerd meneer Le Van Nquyen ook moge zijn…

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.