El Niño wordt steeds sterker

gevolgen El Niño

El Niño heeft heel wat op zijn kerfstok: overstromingen, aardverschuivingen, droogtes, mislukte oogsten… (afb: der Spiegel)

El Niño, het ‘kerstkind’ dat door opwarming van de Stille Oceaan ten westen van Zuid-Amerika periodiek aanleiding geeft tot sterke weersinvloeden, zou de neiging hebben om steeds sterker te worden, zo waarschuwen deskundigen van de wereldorganisatie voor meteorologie WMO. Dat betekent meer droogtes, branden, overstromingen en ander ongerief.

In maart waren de deskundigen nog optimistisch over het ‘kerstkind’ dit jaar, wat betreft de weersveranderingen. Die zouden zwak uitpakken. Ze vergisten zich. Ondertussen gaat El Niño van dit jaar de strijd aan met die van 1997/98, als een van de heftigste die tot grote weercalamiteiten heeft geleid/leidt. Maandag waarschuwde de wereldorganisatie voor meteorologie WMO dat het verschijnsel tot het eind van dit jaar waarschijnlijk nog zal versterken, waardoor het in het zuiden van de Stille Oceaan tot extreme weerssituaties zal komen in de aanpalende landen. “Dit is de sterkste in meer dan 15 jaar”, zei WMO-baas Michel Jarraud. “De tropische en subtropische zones beleven al grote droogteperiodes en overstromingen die het stempel van El Niño dragen.”
Volgens Jarraud is de aardopwarming schuld. “De gemiddelde aardtemperatuur heeft records gebroken en El Niño legt daar nog eens wat bovenop.” Een van de gevolgen van de klimaatverandering is de opwarming van de oceanen. Ook het ijs aan de polen verdwijnt.
Terwijl er nog mensen zijn die vooral voordelen van de aardopwarming zien, zijn veel onderzoekers en organisaties pessimistisch. Misoogsten, honger en ziektes zouden het gevolg van de aardopwarming kunnen zijn die, zeer waarschijnlijk, zullen leiden tot grote migratiestromen. Toch denkt Jarraud dat de wereld “beter dan ooit tevoren” is voorbereid op de situatie. Volgens de WMO is de temperatuur van het water in de tropische pacifica al met meer dan 2°C gestegen. Die stijging zou hebben bijgedragen aan een verheviging van de gebruikelijke stormen in het oosten en westen van het pacifische gebied. In Zuid-Azië evenals in delen van Afrika heeft droogte tot slechte oogsten geleid.

Bron: der Spiegel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.