Aardhommels zouden geen last hebben van glyfosaat

Aardhommel

Aardhommel (afb: Wikipedia Commons)

Glyfosaat is het meest gebruikte bestrijdingsmiddel in de landbouw in de wereld. Dat middel zou echter dodelijk zijn voor bijen en zit al jaren op het beklaagdenbankje. Onderzoekers van de koninklijke Holloway-universiteit in Londen (nooit van gehoord) zouden nu echter aangetoond dat dat niet klopt. Glyfosaat zou in ieder geval aardhommels niet deren. Voor bijen zou dat nader moeten onderzocht, vinden de onderzoekers. Ondertussen is het middel al jaren op grote schaal in gebruik. Had dat onderzoek niet voor introductie op de markt moeten plaatsvinden?
De onderzoekers bestudeerden de invloed op tot nu toe niet bekeken bestuiver: de aardhommel. Ze bekeken het effect van glyfosaat op de aardhommels al of niet in combinatie met een bijenparasiet, de Crithidia bombi, op het welzijn van de aardhommel.
De onderzoekers zagen geen effect van glyfosaat op het sterftecijfer van de aardhommels, ook niet in combinatie met de parasiet of door de parasiet alleen. Ook vonden ze geen effect op de reproductie van de aardhommels of de sucroseconsumptie. Dat zou betekenen dat orale blootstelling aan glyfosaat geen invloed heeft op de mortaliteit van de aardhommels, was hun conclusie. Ze bekeken ook of de blootstelling aan glyfosaat de parasietontstekingen verergerde. Dat zou hoogst onwaarschijnlijk zijn in omstandigheden en bij concentraties die in de normale praktijk kunnen plaatsvinden, stellen de onderzoekers. Daaruit zou, vinden ze, logischerwijs moeten volgen dat het huidige gebruik van glyfosaat niet gevaarlijk is voor hommels.

Honingbijen

Deze bevindingen wijken af van die uit eerder onderzoek onder honingbijen. De onderzoekers bevelen dan ook aan aanvullend onderzoek te doen onder (wilde) bijen om definitief vast te stellen of glyfosaat veilig is voor bijen. “Glyfosaat is een controversiële verbinding”, zegt Edward Straw. “Wetenschappers zijn het oneens over of die veilig is of niet. Het is belangrijk dat beslissingen zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. Ons onderzoek levert een sterk bewijs dat glyfosaat geen sterfte veroorzaakt bij hommels.” Het is wat vreemd van deze wetenschapper dat hij de boel omdraait. Iets zou als veilig moeten worden gekwalificeerd na wetenschappelijk onderzoek alvorens te worden losgelaten op de praktijk en niet andersom m.m.

Straw voegt er wel aan toe dat bij meer bijachtigen onderzoek zal moeten worden gedaan om zeker van de veiligheid te zijn. Ondertussen blijft het middel voortdurend in gebruik. De onderzoeker stelt ook dat mogelijk niet glyfosaat de ‘dooddoener’ is maar andere ingrediënten van het bestrijdingsmiddel.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.