Insecten bedreigd met uitsterven (?)

Bijen?Je zou geneigd zijn te denken dat insecten altijd wel een manier vinden om zich te vermenigvuldigen, maar het drama met de nog steeds niet goed verklaarbare bijensterfte leert anders. Nu waarschuwt het Duitse milieuministerie dat er tegenwoordig zo’n 80% minder insecten zijn dan in 1982. De achteruitgang zou bij veel insectensoorten zijn waargenomen. Het Duitse ministerie kwam met die mededeling na vragen van de Groenen in de Bondsdag.
De situatie is mede ernstig omdat er geen tekenen zijn dat de ontwikkeling zich ten goede keert. Volgens het ministerie zijn vooral vlinders, sprinkhanen en zweefvliegen in gevaar. Sommige insectensoorten zouden zelfs kunnen uitsterven.

“Tegenwoordig vind je nauwelijks nog insecten op de voorkant van auto’s”, zegt minister  Barbara Hendricks (SPD). Volgens Hendricks is de oorzaak van het verdwijnen van insecten vooral de intensivering van de landbouw. “Er worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt en er zijn te weinig wildbermen en hagen. De hedendaagse landbouw is slecht voor de insecten.”

De gevolgen van het verdwijnen van de insecten kunnen ook voor de mensen nare gevolgen hebben (dat is natuurlijk de maatstaf voor de mens). “Met de vermindering van het aantal insecten valt ook de voedingsbron weg vor vogel en vleermuizen.”

Bijen

Bijen hebben het zwaar. De oorzaak van de achteruitgang van deze insecten zou een gevolg zijn van, onder meer, virus- en bacterie-infecties. Ook de veel gebruikte neonicotinoïden (bestrijdingsmiddelen) zouden daarin een rol spelen. Daarnaast denken onderzoekers aan de invloed van de zonnewind, van de zon afkomstige geladen deeltjes. Het verdwijnen van de bijen slaat weer terug op de landbouw. Bijen zijn belangrijke bestuivers van (ook) landbouwgewassen.

Bron: der Spiegel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.