De papegaaien rukken op in Europa

Alexanderparkiet (?)

Een alexanderparkiet (?) (afb: ParrotNet)

Wat guitig kijkt deze alexanderparkiet (staat er in bdw) in het gebladerte naar de fotograaf. Oorspronkelijk leefde deze vogel in een gebied van Afghanistan tot Vietnam maar werd ook hier in Europa als huisdier gehouden net als de hier bekendere groenhalsbandparkiet. Ook de alexanderparkiet bleek zich goed in het ‘koude’ Europa te kunnen handhaven. In Duitsland schijnen ze veel voor te komen.
Er wordt wel gezegd dat die vreemde kostgangers slecht zijn voor inheemse vogels, maar vooralsnog zijn de bewijzen daarvan mager. De halsbandparkiet schijnt in Spanje de al bedreigde vleermuispopulatie nog verder in de problemen gebracht te hebben, maar dat zou een uitzondering zijn.

In Spanje gebruikten de parkieten de nachtverblijven van de vleermuizen in boomholtes. Er schijnt meer onderzoek nodig te zijn. Ik vind het wel gezellig die krijsende papegaaien in mijn achtertuintje. Net Artis (dierentuin in A’dam). Minder aardig is dat het feit dat ze zich in Europa kunnen handhaven zeer waarschijnlijk met het veranderende klimaat te maken heeft…

Bron: bdw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.