Chinese natuurkundigen ‘breken door’ met teleportatie

Teleportatieonderzoekers

Chaoyang Lu (l) en Jian-Wei Pan in hun lab waar ze hun onderzoek verrichtten (foto: wetenschappelijke en technische universiteit van China)

Het is opmerkelijk dat de natuurkundigen, of althans zes redactieleden van het blad Physics World, een volledig ‘wereldvreemd’ onderwerp tot doorbraak van het jaar bestempelen: teleportatie. Science koos een veel wereldser onderwerp: CRISPR/Cas9. Ook de natuurkundige onderwerpen die het net niet gehaald hebben, staan over het algemeen ver van ons dagelijkse bed. Physics World werkt daarbij met namen, terwijl Science, veel reëler, onderwerpen noemt.
De winnaars voor Physics World 2015 zijn Jian-Wei Pan en Chaoyang Lu van de universiteit van Hefei (China), omdat zij de eersten zouden zijn geweest die er in geslaagd zouden zijn om twee eigenschappen van het ene fotonen over te dragen op een verwijderd tweede foton (lichtdeeltje). Teleportatie zou een belangrijke schakel zijn in het beveiligen van kwantumcomputers (om toch maar iets praktisch te noemen. Overigens is in sommige gangbare definities teleportatie het overbrengen van materie (“Beam me up, Scotty” uit Star Trek) en in dit geval gaat het over het overdragen van eigenschappen.
Voor de rest werd veel fundamenteel, natuurkundig onderzoek als ‘doorbrekend’ gezien, zoals het meten van de straling van elektronen, de ontdekking van de Weyl-fermionen, de ontdekking van pentaquarks. Praktischer is de ontdekking van zwavelwaterstof als hogetemperatuursupergeleider of het maken van een logische kwantumpoort op silicium. Nederland spreekt ook een woordje mee. Bas Hensen en Ronald Hanson slaagden er in om waterdichtte bewijzen dat onze wereld een kwantumwereld is. Een eervolle vermelding voor het tweetal.

Bron: Physics World

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.