Deel lanceringsraket op Australische kust aangespoeld

Lancering Indiase navigatiesatelliet NVS-01 op 29 mei 2023

Lancering Indiase navigatiesatelliet NVS-01 op 29 mei 2023 (afb: ISRO)

Er draait een hoop satellietgoed rond de aarde, deels in ‘gedemonteerde’, onfunctionele toestand. Zo af en toe valt er van dat ruimtepuin het een en ander weer op aarde, maar naar ik (=as) begrepen heb, en verbrandt die ’troep’ bij terugkeer in de atmosfeer en wordt nagenoeg onzichtbaar maar dit stuk ruimtepuin (?) kwam vrij ongeschonden op aarde terecht. Voorlopig wordt er uitgegaan van een deel van een deel van een Indiase lanceringsraket, meldt the Guardian op 1 augustus.
In Australië is dat brokstuk met de afmeting van een fikse wasmachine aangespoeld. Niks geks aan, zou de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO hebben laten weten. Het zou een deel van een lanceringsraket zijn geweest.
De plek waar het cilindrische geval was aangespoeld werd als een echte misdaadplaats door de politie afgeschermd voor onderzoek. De ‘wasmachine’ spoelde zondag aan bij Green Head zo’n 250 km ten noorden van Perth aan de westkust van Australië. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA speculeerde op de Indiase origine van het raketdeel. De eigenaar van de raket dient ook te zorgen voor de opruiming van de brokstukken.
ISRO reageerde niet meteen. Later zou ISRO-baas Shri. Somanath tegen de BBC hebben verteld dat ze de veronderstelling van de ESA niet kunnen bevestigen zolang ze dat brokstuk niet hebben geanalyseerd. Speculaties dat dat afkomstig is van een lancering van Chandrayaan-3 afgelopen vrijdag kan niet kloppen aangezien de ‘wasmachine’ zeker maanden in zee had gedreven/-legen. Volgens hem is er geen enkel mysterie in het spel en is het brokstuk een deel van een lanceringsraket en dat zou volkomen ongevaarlijk zijn.

Bronnen: ABC News, BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.