Neonicotinoïden zijn verantwoordelijk voor bijensterfte

De aardhommel en de neonicotinoïden

De aardhommel (afb: Wiki Commons)

Het vermoeden was er al langer dat de neonicotinoïde-bestrijdingsmiddelen verantwoordelijk zijn voor de ‘grote bijensterfte’. Engelse onderzoekers zouden dat nu daadwerkelijke hebben bewezen na analyse van onderzoeksgegevens. De bijen sterven niet door de bestrijdingsmiddelen, maar hun voortplanting verslechtert. Overigens zijn de neonicotinoïden niet alleen verantwoordelijk voor de achteruitgang van de wilde bijen.

De onderzoekers gebruikten gegevens van een databank van Fera Science Ltd en onderzoeksgegevens over het voorkomen van bijen, wespen en mieren. Ze bekeken de veranderingen van 62 wilde bijsoorten rond koolzaadvelden in Engeland tussen 1994 en 2011, de tijd waarin het bestrijdingsmiddel opkwam. Ze vonden een verband tussen grootschalige achteruitgang van wilde bijsoorten en het gebruik van neonicotinoïden. De achteruitgang was, gemiddeld, drie keer sterker onder soorten die hun honing halen uit koolzaadbloempjes, zoals de aardhommel Bombus terrestris, dan de soorten die hun nectar bij andere, niet behandelde, planten halen. Dat wijst in de richting van de neonicotinoïden die werden toegepast bij het koolzaad.
Neonicotinoïden kunnen worden toegepast op het zaad voordat dat de grond in gaat. Het middel moet insectenvraat tegengaan. Het actieve deel van het bestrijdingsmiddel verspreidt zich door de groeiende plant en komt dus ook terecht in het stuifmeel en de nectar. Voor vijf van de onderzochte bijsoorten zou neonicotinoïde tenminste verantwoordelijk zijn voor 20% van de achteruitgang van die soorten. Komend jaar verschijnt er een rapport van de Europese voedselautoriteit over de risico’s van neonicotnoïden.

Bestuivers

“Omdat het bloeit is koolzaad gunstig voor bestuivende insecten”, zegt onderzoeker Ben Woodcock. “Dat effect wordt meer dan geneutraliseerd door de behandeling van zaad met neonicotinoïden bij een hele reeks van wilde bijsoorten. Hoewel we hebben aangetoond dat neonicotinoïden een bijdrage leveren aan de achteruitgang, is het niet waarschijnlijk dat ze de enige oorzaak zijn. Wilde bijen gaan achteruit door het verlies van leefgebied, door ziekteverwekkers, door klimaatverandering en door andere insecticiden.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.