WSE-2: een processor met slechts 2,6 biljoen transistoren

Grootste processor

De WSE-2 (afb: Cerebras)

Het moet ergens begin jaren 80 geweest zijn toen Philips en Siemens samen het ambitieuze Megachipproject op touw zetten: maar liefst een miljoen bits op een chip, ongehoord. Nu lees ik bij futura-sciences dat er een Cerebras-chipplak is gefabriceerd met 2,6 biljoen transistoren (bits, dus), 2,6 miljoen maal zo veel… Waar zijn Philips en Siemens ondertussen gebleven.

De processoren zijn bedoeld voor neurale netwerken, een techniek die wordt gebruikt voor kunstmatig intelligente systemen. De capaciteit is zo’n 50 maal groter dan die van de grootste grafische chip. Er is dus weinig kans dat je die ooit in je computer zult aantreffen.
Het opmerkelijke schijnt te zijn dat zulke processoren niet tot de kernactiviteiten van Cerebras behoort. De architectuur die het bedrijf heeft gebruikt wordt de plakschaalmachine genoemd (in het Engels wafer-scale engine: WSE). Normaal worden chips in een keer op een grote plak gemaakt (de wafer of plak) die vervolgens wordt opgesneden in afzonderlijke chips. In een grotere machine worden die chips vervolgens met elkaar verbonden.

Cerebras heeft op basis van een idee uit de jaren 80 de verschillende chips op de plak al geïntegreerd, met inbegrip van het geheugen. Dat verhoogt de verwerkingssnelheid (van de computer) en verlaagt de productiekosten, is het idee. Het probleem is wel dat je een forse koeling nodig hebt om het geheel op werkbare temperaturen te houden.

Tweede generatie

De WSE-chipplak is er een van de tweede generatie. De eerste had al het record van de grootste digitale processor gebroken met een plak van 20 bij 20 cm. Deze nieuwe chipplak heeft ongeveer dezelfde afmetingen. Voor het aanbrengen van de transistoren is apparatuur van Taiwan Semiconductor gebruikt met een 7 nm-technologie (tegen 16 nm voor de eerste generatie). De WSE-2 wordt aan de wereld gepresenteerd op een videocongres.

Bron: Futura-sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.