Coronavaccin werkt ook bij andere virussen, blijkt

Corona-vaccinHet lijkt er op dat het coronavirus ook werkt tegen virussen die verwant zijn aan SARS-CoV-2. In Nederland zijn tot begin oktober zo’n 24 miljoen coronaprikken uitgedeeld. Zo’n tweederde zou een tweede prik ontvangen hebben. In België is dat iets meer: 73%. In deze coronatijden hoor en lees je veel berichten en tegenberichten over het coronavirus en de ziekte die het veroorzaakt. Wellicht hoort dit bericht hier ook bij. Wel schijnt uitgemaakt te zijn dat de vaccins in het algemeen goed werken, hoe lang is nog steeds een strijdvraag. Nu blijken die vaccins ook tegen andere, verwante virussen effectief zoals het verkoudheidsvirus HCoV-OC43.
Coronavirussen houden in het algemeen nogal huis. In 2002 waarde SARS-CoV-1 in China rond: 8000 gevallen en 800 doden (in China). Daar is een vaccin tegen ontwikkeld. Ook MERS-CoV bleek dodelijk in 2012 (vooral in het Midden-Oosten: 1219 geregistreerde gevallen waarvan eenderde overleed. In 2019 dook hier SARS-CoV-2 dus op. Dat virus zou tot nu toe ten minste 4,5 miljoen doden op zijn ‘geweten’ hebben.
Al langer werd gedacht dat vaccins tegen SARS-CoV-2 een bredere uitwerking hebben dan op dit specifieke virus. Na toediening van de BioNTech/Pfizer-, Moderna- en Janssenvaccins steeg het aantal antilichamen tegen het SARS-CoV-2 maar ook die tegen de 1-variant en tegen het verkoudheidsvirus. Tegen griep helpen die vaccins niet. Ook bij dierproeven zou dat zijn gebleken.

Voorlopig

Omgekeerd bleek uit die dierproeven dat het SARS-CoV-1-vaccin ook werkt tegen SARS-CoV-2. Muisjes die dat vaccin kregen toegediend hadden minder problemen met een SARS-CoV-2-besmetting dan ongevaccineerde. Overigens stellen de onderzoekers dat de uitkomsten voorlopig zijn en door ander onderzoek zullen moeten worden bevestigd. Alle tests zijn vlak na de inenting gedaan.

De huidige pandemie heeft duidelijk gemaakt dat het mogelijk is dat zo’n onbeduidend deeltje (een virus) in staat is de hele wereld op zijn kop te zetten. Als ‘we’ het coronavirus verslagen (?) hebben, dan kun je wachten op de volgende pandemie veroorzaakt door virussen. Deskundigen van de VN-organisatie voor biodiversiteit (IPBES) hebben al gewaarschuwd dat deze pandemieën vaker zullen voorkomen. Die worden ‘aangedreven’ door de gevolgen van het destructieve gedrag van, vooral, de rijke mens voor de aarde.
Wellicht dat die nieuwe ziekteverwekkers verwant zijn met de huidige lastpost en dan zouden de CoV-2-vaccins ook wel eens baat kunnen hebben. Of dat zo is schijnt lastig vooraf te voorspellen zijn. Dat hangt van talrijke factoren af zoals de gezondheidstoestand van de besmette mens, hoe dat virus in het lichaam terechtkomt enzovoort, enzovoort.

Bron: Futura-Sciences

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.