Antibioticaresistentie in 2019 dodelijker dan hiv of malaria

CRE-bacterie: omniresistent

De relatief zeldzame CRE-bacterie is resistent tegen alle antibiotica op de markt (foto CDC)

In 2019 zijn 1,3 miljoen mensen overleden ten gevolge van de resistentie van (ziekmakende) bacteriën tegen antibiotica. Daarmee zou antibioticaresistentie in dat jaar meer slachtoffers hebben gemaakt dan malaria of het hi-virus.
Antibioticaresistentie is een van de grootste zorgen waar de gezondheidszorg voor staat. Door overgebruik van antibiotica zijn steeds meer bacteriestammen ongevoelig geworden voor die (voormalige) bacteriedoders, waardoor relatieve eenvoudige aandoeningen zoals bloedvergiftiging (sepsis) of longontsteking moeilijker te bestrijden zijn.
Mohsen Naghavi van de iniversiteit van Washington in Seattle en collega’s hebben een rekenmodel ontwikkeld waarmee schattingen kunnen worden gemaakt van het aantal mensen dat is overleden in 2019 ten gevolge van die resistentie. Dat zou nooit eerder gedaan zijn.
Het model was gebaseerd op 471 miljoen medische dossiers met waar die resistentie een rol speelde uit de hele wereld. Zo kwamen ze op die schatting van 1,3 miljoen doden. Daarnaast zouden nog eens 3,65 miljoen mensen zijn overleden aan ziektes waarbij die antibioticaresistentie een rol heeft gespeeld. Aan hiv/aids gingen in 2019 680 000 mensen dood aan malaria 627 000.

Penicilline

Meer de 70% van de resistentiedoden had te maken met beta-lactam-antibiotica zoals penicilline. Dat is weinig verrassend aangezien die middelen veel worden voorgeschreven bij een bacteriële besmetting. Volgens de onderzoekers moeten artsen in de rijkere landen zorgvuldiger omspringen met het voorschrijven van antibiotica, maar ook door het antibioticagebruik door veehouders sterk in te perken. Uiteraard moet er gezocht worden naar nieuwe middelen. Daarnaast zou de hygiëne in ziekenhuizen in het algemeen moeten worden verbeterd. Veel bacterieinfectie worden opgedaan in zieken- en verpleeghuizen.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.