‘Vermoeide’ stamcellen zorgen dat je grijs wordt (lijkt het)

Qi Sun

Onderzoekster Qi Sun van de universiteit van New York (afb: Qi Sun/LinkedIn)

Onderzoeksters denken ontdekt te hebben dat het grijs worden van haren komt doordat bepaalde stamcellen vast komen te zitten en zo het vermogen kwijtraken zich te ontwikkelen tot gespecialiseerde pigmentcellen. Dat proces zou ook zijn terug te draaien zodat we nooit meer grijs worden, maar hoe leuk is dat?
De onderzoeksters keken naar stamcellen in de huid die zich kunnen ontwikkelen tot pigmentvormende cellen (melanocyten). Ze deden dat bij muisjes, maar als dat ook zo werkt bij mensen denken ze een behandeling te hebben die grijsheid van haren kan uitbannen. Voor geïnteresseerden Qi Sun van de universiteit van New York was de onderzoeksleider.

De onderzoeksters ontdekten dat tijdens normale haargroei de cellen voortdurend heen en weer pendelen tussen compartimenten van het zich ontwikkelende haarzakje. Daar worden de melanocytstamcellen blootgesteld aan signalen waardoor ze zich ontwikkelen tot melanocyten. Die rijping (differentiëring) is afhankelijk van hun locatie.
Het lijkt er op dat die stamcellen naarmate de leeftijd vordert steeds vaker vast komen te zitten in het deel van de haarzakjes dat hun ‘stamlocatie’ is. Dat heeft gevolgen voor nieuw aangegroeid haar en je krijgt steeds meer grijze haren.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.