Chinese overheid censureert ook artikelen over coronavirus

Dictaturen hebben er een handje van de geschiedenis naar hun hand te zetten en China is een van de (zo niet dé) verst doorgevoerde dictaturen die er op de wereld zijn, ook technisch gezien. Die dictatuur heeft zichzelf, zoals dictaturen plegen te doen, onfeilbaar verklaard en dan passen opvallende klungeligheden bij de bestrijding van de coronapandemie natuurlijk niet. Volgens de New York Times dwong (en dwingt?; as) de Chinese overheid wetenschappers hun onderzoeksartikelen op dit terrein terug te trekken en om geen onderzoeksgegevens meer te delen.
Begin 2020 toen het coronavirus aan een wereldwijde opmars begon publiceerden Amerikaanse en Chinese onderzoekers gegevens over de snelle verspreiding van het virus en wie er aan de besmetting overleden. Een paar dagen later werd het, niet beoordeelde, artikel teruggetrokken en aan collega’s werd gevraagd het artikel niet te citeren. Het blijkt nu uit onderzoek van de Amerikaanse krant dat dat niet is gebeurd vanwege fouten in het onderzoek maar vanwege een opdracht van de Chinese overheid.
Volgens de krant is het duidelijk dat de Chinese overheid onderzoekers het zwijgen heeft opgelegd en onderzoek naar de oorsprong van de coronapandemie heeft gedwarsboomd, maar het lijkt er volg de NYT ook op dat de lange tengels van de Chinese censor veel verder hebben gereikt tot in de kolommen van internationale tijdschriften en de harde schijven van wetenschappelijke databanken aan toe. Teksten van artikelen zouden zijn veranderd en artikelen zouden zijn teruggetrokken onder druk van de Chinese overheid, met medewerking overigens van de tijdschriftredacties.
Ook gezaghebbende internationale organisaties zoals de wereldgezondheidsraad zouden die verdoezelingen, herschrijvingen en aangepaste onderzoeksresultaten de schijn van geloofwaardigheid hebben verleend, zegt de NYT, inclucief veranderingen in de ontstaansgeschiedenis van de pandemie.
Overigens is die grootscheepse censuuractie niet helemaal succesvol verlopen, want artikelen die teruggetrokken worden hebben vaak al op het wereldwijde web gecirculeerd en zoals iedere Facebooker, TikTokker of andere Instagrammer weet (of zou moet weten) is dat een eenmaal gepubliceerd bericht lastig geheel van het web te verwijderen is. Zo is de eerste versie van het Chinees/Amerikaanse artikel wel degelijk bewaard gebleven.

Kwalijk

Die hele ontwikkeling is op zich natuurlijk al bijzonder kwalijk, maar die zou ook het geloof/vertrouwen in wetenschap een stevige knauw kunnen geven. Dat tijdschriftredacties kennelijk hebben meegewerkt aan terugtrekking van artikelen en het opschonen van databanken is natuurlijk minstens zo kwalijk als de Chinese censuur zelf. Natuurlijk zijn er volkomen plausibele redenen aan te voeren om een artikel terug te trekken, maar volgens de NYT voldeden de teruggetrokken artikelen daar niet aan. Eigenlijk zou de wetenschappelijke wereld op zijn grondvesten moeten schudden.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.