Rokers stemmen minder vaak

Karin Albright (univ. van Colorado)

Karin Albright (univ. van Colorado)

Mannen met haren op hun tenen kijken vaker tv. Zoiets lijkt de uitkomst van een onderzoek onder, om precies te zijn, 11 626 Amerikanen: rokers stemmen minder dan niet-rokers of althans hebben die neiging minder. Het is het eerste onderzoek naar een verband tussen gezondheidschadend gedrag en kiesgewoontes. Dat zal best. Hoe zit het met de fruiteters en die mannen met haren op hun tenen? Uit eerder Zweeds onderzoek zou zijn gekomen dat rokers de politiek meer wantrouwen dan niet-rokers.

“Die uitkomst voor de hand te liggen”, zegt onderzoekster Karin Albright van het kankercentrum van de universiteit van Colorado (VS). “Uit ander onderzoek blijkt dat rokers in toenemende mate in de marge terechtkomen, minder vaak lid zijn van organisaties of deelnemen aan activiteiten en meer wantrouwen voor anderen dan niet-rokers. Ons onderzoek suggereert dat die ‘marginalisering’ zich ook uitstrekt tot het politieke domein.” De proefpersonen waar de onderzoekers zich op baseren komen van bevolkingsonderzoek uit Colorado ( C-TABS) van Arnold Levinson, die ook verbonden is aan de universiteit en het antirookprogramma van die instelling leidt. Die 11 626 uit dat databestand moesten een vragenlijst invullen over gewoonten, afkomst en sociaal leven. 17% bleek roker. Rokers bleken 60% minder geneigd te gaan stemmen dan niet-rokers. Stemmen zien de onderzoekers als een teken van betrokkenheid bij de maatschappij.

Volgens Albright werpt het onderzoek net zo veel vragen op als dat het beantwoordt. De belangrijkste is natuurlijk: Waarom is dat zo? Het kan zijn dat rokers de politiek als de tegenstander zien, verantwoordelijk voor de hoge acciijns op tabak en de anti-rookmaatregelen. Daardoor zouden rokers geneigd zijn zich terug te trekken. De onderzoekers proberen dat nu uit te zoeken. “We krijgen een beter beeld van ‘wat’ en hopelijk ook van het ‘waarom'”, zegt Albrigth

Bron: Science daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.