‘Veenbranden’ in het Poolgebied?

Siberië brandt

Veel branden in Siberië worden niet geblust (afb: phys.org)

Bosbranden zijn van alle tijden, maar het lijkt er op dat die de laatste jaren steeds vaker en steeds verwoestender huishouden, vooral ook in het Poolgebied. Die bosbranden lijken seizoensgebonden, maar het zou wel eens kunnen zijn dat de branden lange tijd ondergronds voortwoekeren als veenbranden. Sommige branden lijken te overwinteren, denken onderzoeksters van, onder meer, de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Die ondergrondse branden kunnen een winterlang blijven smeulen door organische lagen als veen, maar ook de aardopwarming zou daar een bijdrage aan leveren. De onderzoeksters maakten aannemelijk dat de ‘overwintering’ van bosbranden wordt bevorderd door hete zomers en uiteraard de aanwezigheid van ondergrondse brandstof (veen).

De onderzoeksters baseerden hun bevindingen op veenbranden in Alaska en in Canada die werden waargenomen met behulp van sensoren. Tussen 2002 en 2018 zouden die overwinterende branden verantwoordelijk zijn geweest voor 0,8% van het gehele verbrande terrein, maar in een jaar was dat zelfs 38%. Het lijkt er op dat die veenbranden zijn te voorspellen, zodat die ook bestreden kunnen worden. Daar zou het klimaat wel bij varen.

Bron: Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.