Nederland achteraan met techbedrijven van > 1 mrd $

Europese techbedrijven van boven de miljard

De ranglijst van landen met techbedrijven met een waarde van > 1 miljard dollar (afb: uit rapport)

GPBullhound, een investeringsbank die zich vooral toelegt op techbedrijven, heeft zijn ‘eenhoorns’ van 2015 bekend gemaakt (pdf-bestand). Eenhoorns zijn bedrijven die een nettovermogens-waarde hebben van 1 miljard dollar. Volgens GPBullhound doen de Europese eenhoorns het goed en hoewel Amerika qua techbedrijven nog ver voor ligt op Europa, presteren de Europese bedrijven het economisch beter. In de VS is de neiging groter te investeren in veelbelovende bedrijfjes dan in Europa, maar dat gaat ook vaker mis. Het Verenigd Koninkrijk is met 18 eenhoorns koploper (van de 47) voor Zweden met 7 (onder meer Spotify). Nederland heeft slechts een eenhoorn: Adyen, een bedrijf dat zich met het faciliteren van internationale betalingen bezighoudt (begrijp ik).

Het vorig jaar zijn er tien eenhoorns bijgekomen. De totale waarde van de 47 zou in 2015 130 miljard dollar hebben bedragen (een kleine € 120 miljard). Duitsland telt volgens de bank zes eenhoorns, Frankrijk en Israel elk drie. Luxemburg, Zwitserland en Finland zijn er vorig jaar met een bijgekomen. Finland heeft nu twee eenhoorns.
Volgens Manish Madhvani van GPBullhound zou het nooit een betere tijd voor techbedrijven zijn geweest om binnen de Europese markt te functioneren. “Ik denk dat het mogelijk is dat een van onze eenhoorns binnen vijf jaar doorstoot naar 10 tot 100 miljard dollar. Europa zou nu moeten proberen op het waanzinnige niveau van Amerikaanse bedrijven als Google en Facebook te komen, maar als je kijkt naar de categorie tussen de 1 en 3 miljard dollar dan zie je wat we missen aan kwantiteit dat goed maken in kwaliteit. Alle gegevens wijzen in de richting van een stabiele, zich ontwikkelende markt die de excessen van de Amerikaanse markt heeft vermeden en een gezonde duurzame groei doormaakt.”
Waar voorheen de financiële sector de bovenliggende partij was, ziet GPBullhound in 2015 vooral de bedrijven in de programmatuurontwikkeling de toon aangeven, waarbij ‘verbeterde’ of virtuele werkelijkheid een opmerkelijke rol speelt.
De rapporteerders keken zowel naar publieke als private techbedrijven die er sedert 2000 zijn opgericht met een nettovermogenswaarde van 1 miljard dollar (die term zegt mij weinig). Het is de derde keer dat de investeringsbank zo’n overzicht heeft gemaakt.

Bron: the Guardian.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.