Kooldioxideuitstoot vliegtuigen in 2018 bijna 1 miljard ton

Vliegtuigen en broeikasgas

De luchtvaart is een aanzienlijke bron van broeikasgassen (afb: ICCT)

In 2018 hebben commerciële vliegtuigen 918 miljoen ton kooldioxide uitgestoten. Dat is 2,4% van de totale CO2-uitstoot in de wereld in dat jaar. Volgens eigen gegevens van de luchtvaartmaatschapijen is die uitstoot de laatste vijf jaar met 32% toegenomen. Het gros daarvan is afkomstig van passagiersvliegtuigen, aldus de berekeningen van de International Council on Clean Transportation (ICCT) die het rapport opstelde.
De ICCT, die ook onderzoek doet voor overheden, wilde weten hoeveel kooldioxide de commerciële luchtvaart heeft uitgestoten in 2018. Daarbij namen ze als rekenbasis de informatie van startende vliegtuigen die afkomstig is van vliegveldeigenaars. Zo kwamen ze op die 918 miljoen toen kooldioxidegas uit. Ter vergelijking: in Duitsland is de broeikasgasuitstoot in dat jaar 800 miljoen ton geweest. Van die uitstoot komt 80% op het conto van passagiersvliegtuigen.
De rapporteurs kenden die uitstoot aan de diverse landen toe, waarbij het land waar de vlucht begon de emissie kreeg toegewezen. De VS staan daar fier aan kop met 181 miljoen ton, gevolgd door China en het Verenigd Koninkrijk. In de top tien staan nog drie EU-landen. Gezamenlijk is de EU verantwoordelijk voor 20% van de vliegtuiguitstoot. In de VS komt meer dan tweederde van de uitstoot van binnenlandse passagiersvluchten.

Korte vluchten

Omdat vliegtuigen vooral bij de start veel kooldioxide uitstoten dragen de korte vluchten verhoudingsgewijs veel bij aan de totale uitstoot. Vluchten van minder dan 500 km geven per passagierkilometer een twee keer grotere uitstoot als langere vluchten. In Europa maar ook in de VS zijn er reisopties beschikbaar die het klimaat veel minder schade toebrengen dan het vliegtuig. Het wordt zo langzamerhand eens tijd dat ook de luchtvaart wordt aangeslagen voor zijn vervuilende activiteiten. Beter nog zou zijn die helemaal te staken….

Bron: der Spiegel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.