Je lot wordt niet bepaald door je DNA

Aanbieding 23andme

Bedrijven als 23andme verdienen geld aan het voorspellen van je gezondheidsrisico’s aan de hand van je DNA (afb: 23andme.com)

Onderzoek van de universiteit van Alberta (Can) zou hebben uitgewezen dat DNA niet je (nood)lot bepaalt. De bijdrage van de genen aan ziektes als kanker, Alzheimer en suikerziekte zou maar op zijn hoogst 5 tot 10% zijn. Je DNA is dus nauwelijks een goede voorspeller van het verloop van je gezondheid, is de boodschap. Er zijn uitzonderingen, overigens.
Ooit is, misschien ook wel door mij, het DNA het boek van je leven genoemd, maar dat lijkt behoorlijk tegen te vallen. Uit een analyse van bestaand onderzoek van de afgelopen twee decennia naar de relatie tussen genmutaties en ziektes kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat de genetische ‘bijdrage’ aan het ontstaan van die ziektes maar klein is. “DNA is je lot niet”, zegt David Wishart. “Het overgrote deel van de ziektes, met inbegrip van kankers, suikerziekte en Alzheimer, heeft een genetische component van tussen de 5 en 10%, op zijn best.”
Er zijn uitzonderingen zoals de ziekte van Crohn, coeliakie en netvliesveroudering, waar de genen verantwoordelijk zouden zijn voor 40 tot 50% van de kans op het krijgen van die ziekte. Wishart: “Behalve deze zeldzame uitzonderingen wordt het steeds duidelijker dat de risico’s om de meeste ziekten te krijgen te maken hebben met je stofwisseling, je omgeving, je leefwijze en/of de blootstelling aan allerlei stoffen, bacteriën of virussen.”

Flauwekul

Wishart c.s. stellen dat het dan ook veel meer zin heeft stofwisselingsproducten, chemische verbindingen of de darmflora te meten om de risico’s op een bepaalde ziekte te bepalen of om een diagnose te geven. Dat verhaal gaat lijnrecht in tegen de heersende overtuiging, vooral bij bedrijven die daar geld aan verdienen, dat met de bepaling van je genoom ook meteen duidelijk is hoe groot je risico is op het krijgen van bepaalde ziektes. Als het verhaal van Wishart klopt dan is dat je reinste flauwekul.

“De boodschap is dat als je een accurate meting van je gezondheid wilt hebben je beter je stofwisselingsproducten kunt meten, je micro-organismen of eiwitten, maar niet je genen. Dat betekent meteen ook dat het belangrijk is hoe je omgeving er uit ziet, je voeding, de lucht, het water.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.