Achilleshiel virussen ontdekt: STING

STING-eiwit

Het STING-eiwit (afb: WikiMedia Commons)

Het is natuurlijk mooi als je de achilleshiel van virussen zou ontdekken. Dan hoef je niet elke keer op zoek naar een effectief vaccin. Dat is tijdrovend en zenuwslopend karwei en er zijn nog honderden miljoenen virussen te gaan. De Deense viroloog Søren Riis Paludan van de universiteit van Aarhus denkt een (niet dé) achilleshiel gevonden te hebben die een aantal virussen gemeen zouden hebben, waaronder het vermaledijde coronavirus dat ons momenteel zo veel parten speelt.
Riis Paludan onderzoekt de mogelijkheden van ons afweersysteem ons tegen virussen te verweren die, onder meer, herpes, griep maar ook de coronaziekte veroorzaken. In een nieuw onderzoek heeft hij met behulp van collega’s van de universiteiten van Oxford en Gothenburg bekeken hoe het herpes simplex-virus, onder meer de veroorzaker van de koortslip, het afweersysteem omzeilt en, wat zelden gebeurt, ontstekingen in de hersens veroorzaakt, vaak met de dood tot gevolg.

STING

Riis: “We vonden dat dat virus in staat is de aanmaak van het eiwit STING in cellen te verhinderen. Dat wordt aangemaakt als er gevaar is. Als die aanmaak wordt afgeremd is het afweersysteem ook minder actief. Ook andere virussen maken van dat principe gebruik.” Hoewel het onderzoek om het herpes simplex-virus (er zijn twee varianten) denkt Riis dat er parallelen tussen dat virus en SARS-CoV-2, het coronavirus dus, zijn. Verscheidene andere virussen maken van die STING-truc gebruik, inclusief SARS-CoV-2.

“Dat zou betekenen dat we de achilleshiel van het virus te pakken hebben”, zegt Riis. “Onze resultaten geven ons hoop dat we kunnen voorkomen dat het virus de aanmaak van STING afremt. Dat zou de weg effenen naar een behandeling voor herpes, griep en ook het coronavirus.”
Uit eerdere onderzoeken zou zijn gebleken dat het coronavirus de aanmaak van STING net zo blokkeert als het herpesvirus. Riis: Dat betekent dat we een gemeenschappelijke factor hebben gevonden voor verschillende virussoorten.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.