Bild snijdt in redactie ten faveure van ki-redacteuren (?)

Mathias DöpfnerHet Duitse dagblad Bild van de Axel Springer-uitgeverij gaat 200 of meer redactionele werknemers ontslaan. Een deel van die weggevallen arbeidskracht zal worden ingevuld door kunstmatige intelligentie. Ontslagenen zouden te horen krijgen of hebben gekregen dat ze werk doen dat ook door ki of automatisering kan worden opgevangen. Komen er nu ki-redacteuren bij Bild (dat toch vooral draait op sensatie)?
De ontslagen zullen vooral vallen bij de regionale edities van Bild, die in aantal worden teruggebracht. Die zouden niets te maken hebben met ki, maar in februari kondigde Axel Springerbaas Mathias Döpfner al aan dat de uitgeverij een puur digitaal-mediumbedrijf zal worden. Op den duur zouden de gedrukte kranten verdwijnen.

Ki-systemen als ChatGPT zouden de onafhankelijke journalistiek beter maken dan die ooit was of die vervangen, stelde hij destijds. Alleen kranten met de beste, originele inhoud zouden kunnen overleven en daar zou ki een belangrijke rol in vervullen, stelde Döpfner.

Meer aandacht

Ooit zo’n jaar of twintig geleden had Bild een oplage van 4,5 miljoen. Dat aantal is nu rond de miljoen. Bild wil ook meer aandacht geven aan tot nu toe voor de krant onontgonnen terreinen als economie, financiën, wetenschap en techniek, omdat ‘we die thema’s dringend nodig hebben voor digitale groei’.

Bronnen: the Guardian, Manager Magazin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.