“Verpakt eten Britten het gezondst, Amerika is tweede”

Verpakt etenHet lijkt er op dat bij een bestudering van de verpakte levensmiddelen (voedsel en drank) in twaalf landen het Verenigd Koninkrijk het beste scoort (eigenlijk het minst slecht), gevolgd door (nota bene) Amerika en Australië. Dat zou uit een onderzoek zijn gebleken dat is uitgevoerd door het George-instituut voor wereldgezondheid dat gevestigd is in Newton (Aus).

De onderzoekers bekeken meer dan 400 000 producten. De producten werden gewogen volgens een Australisch systeem (gezondheidsster/ health star) op zaken als energieinhoud, zout- en suikergehalte, verzadigde vetten, calcium en vezels. De sterwaardering liep van een ½ (minst gezond) tot 5 (gezondst).
Het Verenigd Koninkrijk scoorde het minst slecht met 2,83, gevolgd door de VS (2,82) en Australië (2,81). India scoorde het laagst met 2,27, tweede van onder is China (2,27) en derde Chili (2,44). Eerlijk gezegd lijken me dat allemaal slechte cijfers (vijfjes en zesjes). Hoe zouden de cijfers voor verse bereide maaltijden er uit zien?

Volgens onderzoekleidster Elizabeth Dunford waren de resultaten zorgwekkend aangezien verpakte levensmiddelen een belangrijke rol spelen in dieetgerelateerde ziektes in arme en iets minder arme landen. “We eten steeds vaker verwerkte levensmiddelen en die producten bevatten vele slechte vetten, suiker en zout. Sommige landen doen het veel (?; as) beter dan andere, zo blijkt, maar helaas zijn de armere landen het slechtst in staat slechte voedingsproducten te weren.”

Zout

China mag dan over het geheel slecht scoren, maar qua verpakte dranken het best (2,9). Bij Zuid-Afrika was het omgekeerd (1,92 voor dranken en 2,87 voor voeding). Canada maakte het wel heel zout met 291 mg natrium per 100 g. De VS bleven daar met 279 mg in de buurt.
De hoeveelheid ongezonde vetten in de levensmiddelen in China was met 8,5 g per 100 g het hoogst, meer dan twee keer het Britse gemiddelde. De Indiërs waren ook erg vetzuchtig (7,3 g per 100 g). India scoorde ook hoog wat de energieinhoud betreft (1515kJ/100 g) en Zuid-Afrika het laagst (1044 kJ/100 g). Een kJ is 0,239 kCal.

Medeauteur Bruce Neal vindt dat we er snel een oplossing voor moeten vinden. “We moeten een manier vinden om de voedingsindustrie te prikkelen om hoogwaardige producten af te leveren in plaats van ons te bedelven onder ongezond eten.” Dat lijkt me nogal simpel: zorg er voor dat die ongezonde producten niet meer gemaakt mogen worden.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.