Microsoft wil kanker aanpakken als een computervirus

Jasmin Fisher gaat met Microsoft binnen to jaar kanker de wereld uit helpen

Jasmin Fisher: …kankervrije toekomst….

Schoenmaker blijf bij je leest, zou je zeggen, maar de een na de andere onderneming gaat vreemd. Nu wil Microsoft kanker in tien jaar ‘uitroeien’, schrijft de Britse krant the Telegraph. In het artikel van Microsoft wordt niet over tijd gesproken. Het bedrijf denkt dat het uitroeien van een veelkoppige ziekte net zo iets is als  het verdelgen van computervirussen en er zijn zelfs artsen die Microsoft wel naar de mond willen praten.
Microsoft noemt het “een natuurlijke zaak” dat het bedrijf zich gaat bezighouden met kankeronderzoek. “We hebben een enorme expertise in computerwetenschappen en wat er gebeurt bij kanker is net als een computerprobleem”, zegt Chris Bishop, hoofd van Microsoft Research tegen de Britse krant The Telegraph.
Afgelopen zomer opende Microsoft in Cambridge (Eng) zijn eerste lab voor kankeronderzoek. Het bedrijf trok een klein leger aan van biologen, programmeurs en ingenieurs. Die pakken kanker aan alsof het een computervirus of -worm is. Met behulp van informatica willen de onderzoekers de ‘code’ van zieke cellen kraken, zodat die geherprogrammeerd kunnen worden. Het klinkt allemaal vrij naïef.
De wetenschappers werken zelfs aan een ‘nanocomputer’ die in een levende cel kan leven en naar fouten kan speuren. Als de ‘nanocomputer’ op een mogelijk probleem stoot, zou hij een systeem in kunnen schakelen om de probleemcellen te vernietigen. Ik moet zo’n alternatief afweersysteem nog geboren zien worden, in ieder geval zeker niet binnen tien jaar.

Vergezocht

Volgens Bishop is het allemaal niet zo vergezocht. “Biologie en computerwetenschap lijken zo ver van elkaar te liggen als krijt en kaas, maar de complexe processen die in cellen plaatsvinden, hebben overeenkomsten met de processen in een standaardcomputer.” Het is volgens Microsoft dus niet ondenkbaar dat computers die complexe processen kunnen begrijpen en ermee aan de slag kunnen.
Als dat mogelijk is, zouden die computers niet alleen in staat zijn te begrijpen waarom cellen zich gedragen zoals ze doen, maar ook een methode kunnen verzinnen die cellen weer gezond te maken. Tja, misschien wel.
Niet alleen denkt Microsoft wel erg makkelijk over het probleem kanker, maar denkt ook nog eens dat probleem binnen tien jaar op te kunnen lossen. Daarin staat het bedrijf niet alleen. “Als we kanker onder controle krijgen en kunnen sturen, wordt het een chronische ziekte zoals elke andere en dan is het probleem opgelost”, zegt onderzoekster Jasmin Fisher van de universiteit van Cambridge. “Voor sommige kankers kan dat volgens mij al over vijf jaar, maar zeker binnen de tien jaar. En dan krijgen we waarschijnlijk een kankervrije eeuw.” Droom maar lekker, Jasmin. Ik geef het weinig kans… O ja, Jasmin werkt ook bij Microsoft.

Bron: de Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.