Eerste wisent in 250 jaar in Duitsland meteen ‘abgeknallt’

Wisenten, de Europese bizonsVoor het eerst na 250 jaar heeft een wisent, de Europese bizon, zijn/haar neus in Duitsland laten zien. Het dier is meteen neergelegd, abgeknallt. Een gevaarlijk monster dat zo detoneert met die mooie snelwegen en voortrazende gemotoriseerde monsters wordt er kennelijk niet geveeld. Het Wereldnatuurfonds gaat de functionarissen in Oost-Duitsland aanklagen die verantwoordelijk zijn voor de dood van de wisent. Die hadden jagers de opdracht gegeven om de zeldzame wilde bizon dood te schieten.
Volgens de politie werd de wisent vorige week woensdag bij de Oder in Lebus gezien, een stad op 88 kilometer ten oosten van Berlijn. De autoriteiten ter plaatse zouden het dier als bedreiging hebben gezien en opdracht gegeven het dier te doden, aldus het WNF. “Na meer dan 250 jaar duikt er weer een wilde bizon op in Duitsland en alles wat de autoriteiten konden bedenken, was om hem dood te schieten”, verklaarde Christoph Heinrich van het WNF. “Dit toont aan dat de overheid helemaal niet weet hoe ze met wilde dieren moet omgaan.” De organisatie stelt aan dat er in het gebied onvoldoende natuurbeschermers zijn met een gedegen opleiding.

Aangenomen wordt dat de wisent naar Duitsland is gekomen via het Poolse Ujscie Nationaal Park dat op de grens tussen de twee landen ligt. De Europese bizon is de grootste planteneter (en ik denk ook het grootste dier tout court) van het continent en staat op de rode lijst met kwetsbare diersoorten.

Uitsterven

Vroeger was deze diersoort wijdverspreid in Europa, maar tegen 1927 stond de wisent op uitsterven. Dankzij speciale programma’s zijn opnieuw exemplaren uitgezet in Polen, Litouwen, Wit-Rusland, Oekra├»ne, Rusland en Slowakije. Wereldwijd zijn er populaties terug te vinden in dertig landen maar dan wel in gevangenschap.

Bron: de Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.