Rechtbank Japan nu wel eens met herstart kerncentrales

Droon op dak werkruimte premier Shinzo Abe

De doos zou de radioactieve (?) droon bevatten die op het dak van het kantoor van premier Abe was geland (foto: Reuters)

Een paar dagen nadat een rechter de herstart van kerncentrales in Takahama had verboden komt nu een andere Japanse rechtbank tot een diametraal ander besluit. Twee kernreactoren in Sendai in het zuidwesten van Japan mogen volgens deze rechtbank in juli weer in gebruik genomen worden. Op het dak van het kantoor van de Japanse premier Shinzo Abe werd vandaag een droon gevonden met een camera en een fles met onbekende inhoud en een waarschuwingsplakker voor stralingsgevaar. De gelande droon lijkt een verwijzing naar het besluit van de rechtbank. Er werden sporen van radioactiviteit op het dak gevonden. Het merendeel van de Japanse bevolking is fel tegen de heropening van de stilgelegd kerncentrales in Japan als gevolg van de ramp bij Fukusjima in maart 2011.

Vier jaar na de ramp lijkt de ingebruikneming van de stilgelegde kerncentrales in Japan een stap dichterbij gekomen. In de nasleep van de ramp werd besloten om af te zien van kernenergie, maar het grondstofarme Japan denkt het nu zonder kernkracht economisch niet te kunnen redden. Vond de rechtbank vorige week nog dat de veiligheid van kerncentrales door de nieuwe voorschriften allerminst gewaarborgd kon worden, nu oordeelde de rechter dat die maatregelen toereikend zijn. De klagers, meest omwonenden, overwegen of ze in hoge beroep zullen gaan. Het Japanse atoomagentschap had al toegestemd in het weer in gebruik nemen van de vier kernreactoren. Waarom de twee gerechtelijke uitspraken zo anders zijn is duister. Op beide plaatsen voldeden de reactoren aan de nieuwe veiligheidsvoorschriften.

Bronnen: the Guardian, der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.