Olie-industrie heeft jaren onzin verkocht over klimaatverandering

Shell-raffinaderij Californië

Een raffinaderij van de Shell in Martinez/Californië (afb: WIkiMedia Commons)

Een groep onderzoekers uit de VS en het VK hebben aannemelijk gemaakt dat de olie-industrie tientallen jaren het grote publiek in de VS wat op de mouw heeft proberen te spelden over de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Dat deed zij door onzin te verspreiden over de effecten van eigen producten op het klimaat en door de onzekerheden in de klimaatmodellen uit te vergroten.
De onderzoekers van de universiteit van Bristol (VK), de George Mason-universiteit (VS) en Harvard hebben tien jaar beoordeeld en goedgekeurd onderzoek doorgespit. Ze melden wat de sector wist en wat die in de praktijk deed, de argumenten en (communicatie)strategieën die werden gebruikt om het publiek en de politiek te misleiden.
De olie-industrie was al tientallen jaren op de hoogte van de door mensen veroorzaakte klimaatverandering, zo bleek uit interne rapporten. Daarop hebben de oliebedrijven zich ingespannen die te bagatelliseren teneinde hun activiteiten te kunnen voortzetten. Toen steeds meer wetenschappelijk bewijs kwam van de oorzaken van de klimaatverandering gingen de fossiele industrie en hun politieke meelopers zich steeds meer richten op onzekerheden in, met name, de klimaatmodellen, die ze groter voorstelden dan ze waren.
De sector bood geen enkele verklaring voor het waardoor van de klimaatverandering. Het enige doel van de sector was om de steun voor klimaatmaatregelen te ondergraven, aldus de onderzoekers. Daarbij maakte de olie-industrie gebruik van, onder meer, neponderzoek(ers) en complottheorieën net als eerder de tabaksindustrie had gedaan om dreigende antirookmaatregelen te voorkomen.

Tegenhouden

Oliesector misleidde Amerikanen
“Die valse informatie was duidelijk bedoeld om de klimaatmaatregelen tegen te houden”, zegt Stephan Lewandowsky van de universiteit van Bristol. “In Amerika was dat succesvol waardoor effectief klimaatbeleid werd tegengehouden of voor decennia vertraagd.” Volgens de onderzoekers wist de olie-industrie al zestig jaar welke mogelijke gevolgen hun producten op het klimaat konden hebben. “In plaats van het publiek te waarschuwen of er iets aan te doen organiseerde die industrie een brede campagne van ontkenning en vertraging om zijn winsten te beschermen”, zegt medeonderzoeker Geoffrey Supran van Harvard. “Het bewijs is onweerlegbaar. Exxon misleidde het publiek. Daarvoor zouden die bedrijven ter verantwoording moeten worden geroepen.”

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.