We dreigen een gevaarlijke klimaatdrempel te overschrijden

AardopwarmingEr zit nauwelijks schot in de maatregelen die de aardopwarming binnen de perken moet houden. Volgens onderzoekers dreigen we (dwz de wereld) ergens tussen 2027 en 2042 een gevaarlijk klimaatdrempel te overschrijden. Tot nu toe werd aangenomen door het VN-klimaatform dat die tussen nu en 2052 zou liggen.  De onderzoekers van de Canadese McGill-universiteit zouden betere methodes gebruikt hebben om onze klimaatsituatie in te schatten.

Al tientallen jaren worden er klimaatmodellen gebruikt om te kunnen voorzien wat er met ‘ons’ klimaat gebeurt. In het recente verleden is gebleken dat zelfs oudere klimaatmodellen vrij aardig werken (gewerkt hebben), maar het kan natuurlijk altijd beter.
Vooral klimaatkritikasters geven af op de onbetrouwbaardheid van de modellen. Zo zou volgens de modellen de gemiddelde temperatuur bij een verdubbeling van de kooldioxideconcentratie in vergelijking met de voorindustriële periode met tussen de 1,9 en 4,5°C stijgen. “De nieuwe methode die we gebruiken om de aardtemperatuur te voorspellen, is gebaseerd op historische klimaatgegevens, in plaats van theoretische relaties waar klimaatmodellen mee werken. Deze methode maakt het mogelijk om de klimaatgevoeligheid en de onzekerheden te beoordelen met behulp van directe waarnemingen”, zegt voormalig McGill-onderzoeker Raphaël Hébert, nu verbonden aan het Alfred Wegenerinstituut in Potsdam (D) dat zich met pool- en zeeonderzoek bezighoudt.

10 tot 15% lager

Met dat nieuwe model, Scaling Climate Response Function gedoopt, zouden de temperatuurontwikkelingen tot 2100 zijn te berekenen. Dat model zou de onzekerheden van andere klimaatmodellen halveren. Die gevaarlijke drempel zou de 1,5°C-grens zijn. Gemiddeld zou de aardopwarming ongeveer 10 tot 15% lager zijn dan verwacht, maar uit dat nieuwe model rolt ook dat die 1,5°C-grens desalniettemin eerder dan aangenomen zal worden overschreden.
“Eindelijk beginnen overheden ernst te maken met de klimaatverandering”, zegt medeonderzoeker Shaun Lovejoy. “We mogen politici niet de kans geven te zeggen dat bescheiden ingrepen ook voldoende zullen zijn. Ons verbeterde klimaatmodel maakt het veel moeilijker dat vol te houden.”

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.