Mannen zijn vergeetachtiger, zegt uhhh

Mannen blijken echt ook vergeetachtiger te zijn dan vrouwen. Die wijd verbreide opvatting heeft de Noorse onderzoeker Jostein Holmen nu onderbouwt met de uitkomsten van zijn jongste studie. “We waren verbaasd te zien dat mannen meer vergeten dan vrouwen. Dat is nooit eerder vastgelegd. De resultaten zijn onweerlegbaar.”

Voor zijn onderzoek liftte Holemn mee op een groot Noors bevolkingsonderzoek op het gebied van gezondheid, HUNT3, waarvan zo’n 35 000 mensen aan de geheugentests deelnamen. De deelnemers werd gevraagd hoe vaak ze problemen hadden zaken, zoals het onthouden van namen en datums, te herinneren. Of ze zich konden herinneren wat ze een jaar geleden deden of details van gesprekken. Mannen stelden met acht van de negen voorgelegde situaties problemen te hebben. “We hebben zitten denken waarom dat zo is, maar we hebben geen verklaring kunnen bedenken. Dat blijft een mysterie.” Vrouwen hebben dezelfde problemen als mannen, maar in een veel mildere vorm. Ook voor vrouwen is het onthouden van data en namen het lastigst.
De problemen worden erger met het ouder worden, maar minder dan vroeger gedacht. Vrouwen vergeten op hun 30ste net zo veel als op hun 50ste. Opleiding schijnt ook iets met onthouden van doen te hebben. Hogeropgeleiden vergeten minder. Uiteraard, zou je bijna zeggen, is ook de geestelijke gesteldheid van invloed. Mensen met angsten en depressies vergeten meer dan mensen zonder. Dat geldt voor zowel vrouwen als mannen.
Volgens de onderzoekers treedt er een versnelling op in vergeetachtigheid bij 60-ers. Holmen vraagt zich af of de, zelfgerapporteerde, vergeetachtigheid ook verband houdt met de ontwikkeling van dementie. “We weten nog steeds niet hoe dat zit, maar over een paar jaar hopen we dat te weten. Vergeetachtigheid bij jongeren hoeft helemaal geen betekenis te hebben. Ik weet dat uit eigen ervaring, maar nu weet ik dat ik niet alleen ben”, zegt de onderzoeker (1947).

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.