We zien steeds sneller minder sterretjes

Zichtbaarheid nachthemel

De waarnemingen van Globe-at-Night-deelnemers als functie van de nachthelderheid (SB) in 2014. NELM is de met het naakte oog bepaalde grootte van de zwakste ster aan het firmament op enig waarnemingsmoment (afb: Kyba et. al.)

Op basis van 50 000 waarne-mingen kwamen onderzoekers onder aanvoering van Christopher Kyba  van het aardonderzoeks-centrum in Potsdam (D) tot de conclusie dat we steeds minder sterren zien: zo’n 10% per jaar. Dat heeft alles te maken met wat inmiddels ‘lichtvervuiling’ wordt genoemd. Je hoeft er maar een nachtopname van Europa van nu voor te zien en die te vergelijken met, zeg, eentje van 2000. Dan is The Globe at Night (De aarde ’s nachts) een handige zoekplek/-toep.Kyba en de zijnen bekeken de ontwikkeling tussen 2011 en 2022 aan de hand van waarnemingen van burgers over de hele wereld die deelnamen aan een onderzoekprogramma van The Globe at Night. Tot nu toe waren die nachtwaarnemingen vooral afkomstig van satellieten, maar die legden het licht vast dat de aarde of beter gezegd de mens ’s nachts verstrooit. Op basis van die waarnemingen kwamen onderzoekers tot toename van de onzichtbaarheid van de sterrenhemel met een tempo van 2% per jaar tussen 2012 en 2016.

Zichtbaarlichtspectrum

ZIchtbaarlichtspectrum

Volgens Kyba c.s. hebben ook de verandering van de lichtbronnen op aarde met de vermindering van de zichtbaarheid van de sterrenhemel te maken, met name de toename van led-verlichting. Die heeft een ‘blauwer’ lichtspectrum dan oudere lichtbronnen, waar het menselijk oog ook gevoeliger voor is dan voor kleuren in de roodrichting van het lichtspectrum.

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling betekent energieverspilling en bemoeilijkt ook waarnemingen van het heelal vanaf de aarde. Het grootste probleem is echter het effect daarvan op de levende wereld. Die vorm van vervuiling verstoort onder meer de biologische klok van dieren die in de buurt van mensen wonen. Vooral nachtinsecten hebben veel last kunstlicht. We hoeven alleen maar aan de motjes te denken die ’s nachts rond de lampen vliegen en daar niet van weerkeren…

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.