Opsluiting maakt deel jongeren gelukkiger

Gelukkiger tijdens opsluiting

Gelukkiger… (afb: univ. van Cambridge)

Ik zelf heb allerminst onder de recente ‘opsluitingen’ in verband met de coronauitbraak geleden, terwijl, gehoord en gelezen de reacties, veel mensen daar grote problemen mee hadden. Vooral jongere mensen hadden daar last van, kreeg ik de indruk, maar nu blijkt uit een studie van onderzoeksters van de universiteiten van Oxford en Cambridge dat een op de drie ondervraagde jonge mensen door die opsluiting gelukkiger werd. Die zouden daardoor, onder meer, minder gepest worden, meer slaap hebben gekregen, denken de onderzoekers.
Verschillende onderzoeken zou het tegendeel hebben opgeleverd, maar het beeld daaruit was nogal diffuus. “Het verhaal van de negatieve gevolgen van de pandemie voor kinderen en jongeren hoeft niet het hele verhaal te zijn”, zegt promovenda Emma Soneson van Cambridge. “Het lijkt er op dat een aanmerkelijk deel daarvan zich in de eerste ‘opsluiting’ in 2020 (in het VK; as) beter voelde. We hoorden dat van patiënten en van sommige ouders dat die opsluiting gunstig was voor de geestelijke gezondheid van hun kinderen. We besloten dat te onderzoeken.”
De onderzoeksters gebruikten daarvoor een bevolkingsonderzoek onder leerlingen van acht tot achttien waaraan 17 000 kinderen en jongeren in juni en juli 2020 hadden deelgenomen, na de eerste opsluiting. Daarin werd ze gevraagd naar hun ervaringen met de pandemie, de school, thuis en de relaties.
Daaruit destilleerden de onderzoeksters dat zo’n derde die opsluiting gunstig had ervaren. Ze zaten beter in hun vel, vonden ze zelf. Eenderde had geen verandering gemerkt en nog eens eenderde had er op de een of andere manier onder geleden.
“We zagen een mengeling van factoren wanneer er effect was op de geestelijke gezondheid”, zegt Peter Jones. “Die liepen van de geestelijke gezondheid voor de pandemie tot hun relaties met hun familie en medeleerlingen en hun houding tegenover school.” Bijna de helft van de leerlingen die zich beter voelden zei dat ze zich minder alleen voelden en dat ze beter contact hadden met hun familie en vrienden. Dat kan mede komen, denken de onderzoeksters, doordat ouders of verzorgenden vaker thuis waren.

Pesten

Het pesten werd door de opsluiting duidelijk minder. Dat gaven ook de leerlingen aan die nogal eens het mikpunt van pesters waren. Dat vond niet alleen de overgrote meerderheid van het gelukkiger deel (92%) maar ook bij de leerlingen die geen veranderingen zagen (83%) en zelfs bij het deel dat had geleden (81%)

“De pandemie heeft zeker negatieve gevolgen gehad voor velen”, zegt Mina Fazal hoogleraar psychiatrie in Oxford, “maar niet voor alle jonge mensen. We willen leren van deze groep en bekijken of sommige veranderingen niet kunnen worden voortgezet om de geestelijke gezondheid en het welbevinden te bevorderen.” Veranderingen zouden, bijvoorbeeld, de flexibere aanpak kunnen zijn of kleinere klassen en meer vrijheid op school of misschien ook het het digitale onderwijs.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.