In 2050 meer dan 1,3 miljard suikerzieken (?)

alvleesklier

De alvleesklier (rood) produceert onder meer insuline om het suikergehalte in het bloed te reguleren

Volgens onderzoekers  zullen er in 2050 meer dan 1,3 miljard suikerzieken zijn (op een wereldbevolking van zo’n 9,8 miljard). Nu zijn dat er 529 miljoen. De stijging is vooral veroorzaakt door overgewicht. De toename komt (dus) vooral op het conto van de niet-erfelijke vorm type II, die voor een belangrijk deel voorkoombaar is .
Daarnaast spelen er ook zaken mee die te maken hebben met groeiende ongelijkheid en verschillen in toegankelijkheid van de gezondheidssystemen een rol. Zo hebben gemarginaliseerde gemeenschappen vaak minder toegang tot medicijnen  of bloedsuikercontrole. Suikerziekte type II is niet alleen te voorkomen, maar zou ook nog kunnen worden teruggedraaid bij vroege ontdekking als de insuline producerende alvleesklier nog niet al te zeer beschadigd is.

Daarnaast heeft suikerziekte ook gevolgen voor de vatbaarheid voor andere aandoeningen. Zo zouden diabetici een twee maal hogere kans een ernstige coronabesmetting te ontwikkelen dan niet-diabetici.

Sociale en economische factoren

De gevolgen van hoe en waar mensen wonen en werken heeft volgens de onderzoekers ingrijpende en langdurige invloed op het verloop van de ziekte. De onderzoekers vinden het daarom logisch dat ook de sociale en economische factoren in verband met de ontwikkeling van suikerziekte worden meegenomen.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.