Meer hout gekapt in Afrika dan in Zuid-Amerika

FAO-rapport ontbossing 2020Volgens de voedsel- en landbouworganisatie FAO van de Verenigde Naties verdwijnt er nergens zoveel zoveel bos als in Afrika. Daarmee is dat werelddeel Zuid-Amerika voorbijgestreefd.
Afrika is de afgelopen tien jaar kampioen ontbossing geworden. Die wordt vooral veroorzaakt door de grote bevolkingsgroei in dat continent. Daarnaast werken ook buitenlandse investeerders mee aan het verdwijnen van bos in Afrika. Volgens het FAO-rapport vindt meer dan 90% van de ontbossing in de tropen plaats.
Alleen al in de afgelopen tien jaar verdween er in Afrika zo’n 3,9 miljoen ha per jaar. In Zuid-Amerika was dat jaarlijkse gemiddelde 2,6 miljoen ha. Elk jaar zou er wereldwijd zo’n 10 miljoen ha aan bos verdwijnen. Dat tempo is overigens wel lager geworden, vooral in Zuid-Amerika. Daar was de ontbossing tussen 2000 en 2010 twee keer zo hoog als in het tweede decennium van deze eeuw.

Braziliƫ

Vooral Braziliƫ heeft zijn leven gebeterd, maar de kapcijfers onder president Bolsonaro doen echter het ergste vrezen. Volgens cijfers van het Braziliaanse instituut INPE is er tussen augustus 2018 en juli 2019 ruim 10 000 km2 (eenmiljoen ha) aan bos verdwenen in dat land, een stijging met 34,4% ten opzichte van de voorgaande twaalf maanden.

Bron: der Spiegel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.