Volgens IBM heeft kwantumcomputer Google niets bewezen

Brittlestone-kwantumchip (72 bits)

De nieuwe 72 bits-kwantumchip van Google wordt door Marissa Giustina van de UCSB in het kwantumki-lab gemonteerd (afb: Google)

Vorige maand meldde Google dat zijn 54-bitskwantumcomputer het stadium van de kwantumsuprematie was binnengetreden. Dat wil zeggen dat die excercities heeft uitgevoerd waar de beste digitale computer zijn tanden op stuk bijt of waar die duizenden jaren aan zou moeten rekenen. Volgens IBM-onderzoekers klopt dat niet.
De Sycamore-kwantumprocessor moest bepalen of een groep getallen geheel toevallig is samengesteld. Dat schijnt lastig te zijn. Het kwantumbakkie van Google deed daar een paar minuten over. Daar zou een supercomputer 10 000 jaar over hebben gedaan, maar volgens een groep onderzoekers van IBM, die overigens zelf ook aan de kwantumweg timmert, klopt dat niet. Google zou bij de supercomputer niet volledig gebruik gemaakt hebben van de opslagcapaciteit. Als je dat wel gedaan had, dan had die in een redelijke tijd de berekeningen kunnen maken, zeggen de IBM-onderzoekers.
“Met een ideale simulatie van dezelfde taak zou een klassiek systeem in 2,5 dag klaar geweest zijn met een veel grotere betrouwbaarheid”( met het meenemen van die opslagcapaciteit), schrijven ze in een blog. “Dit is feite een conservatief, slechtste scenario. We verwachten dat met extra verfijningen die tijd nog verder kan worden teruggedrongen.”

Voorbarig

Het lijkt er dus op dat Google iets te voorbarig hosanna heeft geroepen. Dat verhaal over die almachtige kwantumcomputer tegenover het digitale ‘sukkeltje’ is in feite een wapenwedloop. Ook die ‘klassieke’ computer blijft zich ontwikkelen en een goed functionerende kwantumcomputer is voorlopig nog fictie. De lat komt voor de kwantumcomputer steeds hoger te liggen.

Bron: New Scientist

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.