Mislukte Alzheimerremmer blijkt wel effect te hebben

ALzheimermedicijn ver weg (?)

Ondanks de vele mislukkingen is nog steeds veel Alzheimeronderzoek gericht op beta-amyloïde. Op het staatje het aantal klinische proeven met Alzheimermedicijnen in de diverse fases (afb: New Scientist)

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Biogen denkt als eerste een medicijn op de markt te kunnen zetten dat de ziekte van Alzheimer kan afremmen. Het bedrijf heeft de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten gevraagd het middel, aducanumab (een antilichaam), het volgend jaar op de (Amerikaanse) markt te mogen brengen.
Ondanks vele jaren onderzoek is nog steeds niet duidelijk waardoor Alzheimer, de belangrijkste vorm van dementie, wordt veroorzaakt. Mede daardoor wil het met de geneesmiddelen ook maar niet vlotten. Ook aducanumab leek te kunnen worden bijgeschreven op het lijstje van mislukkingen. Uit voorlopige onderzoeksresultaten die in maart gepubliceerd werden bleek dat de vooropgestelde doelen niet waren gehaald. Volgens Biogen ging het daarbij om patiënten die een lage dosering kregen. Uit alle resultaten tot en met maart zou echter zijn gebleken dat een hogere dosering wel degelijk de voortgang van de ziekte had afgeremd.
Het middel richt zich op de beta-amyloïdeplaques in de hersens die zo kenmerkend zijn voor Alzheimer. Het antilichaam zou het afweersysteem van de patiënt helpen de plaques op te ruimen.

Geen geneesmiddel

Het moge overigens duidelijk zijn dat aducanumab geen geneesmiddel is. Het voorkomt noch geneest de ziekte. Het middel vertraagt alleen de voortgang. Het is overigens ook niet zeker dat de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten de toelating zullen goedkeuren (dan hebben we het nog niet eens over de Europese markt).

Bronnen: de Morgen, New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.