Zonactiviteit zou niet oorzaak aardopwarming zijn

zonneactiviteitVolgens een studie van Andrew Schurer van de universiteit van Edinburgh (Schotland) is de zonneactiviteit niet de oorzaak van de aardopwarming. Schurer en zijn medewerkers bekeken de veranderingen in het klimaat op het noordelijk halfrond gedurende de laatste 1000 jaar. Tot 1800 waren vulkaanuitbarstingen de belangrijkste veroorzakers van klimaatveranderingen. Die leiden tot afkoeling doordat vulkanisch as zonnestralen tegenhoudt. Na 1900 zijn de broeikasgassen de belangrijkste oorzaak voor klimaatverandering.
Die bevindingen weerspreken de breed aangehangen gedachte dat periodes van warmte en koude in het verleden te maken zouden hebben met de zonneactiviteit. De uitkomsten van de studie zijn gepubliceerd in Nature GeoScience.
Schurer: “Tot nu toe had men geen goede voorstelling van de invloed von de zon op het klimaat. We hopen dat ons inzicht het begrip verhoogt en de voorspellingen verbetert. Er wordt nog onderzoek gedaan naar het verband tussen ongebruikelijk koude winters en de zon.”

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.