Cortisol een geneesmiddel voor de ziekte van Parkinson?

Cortisol (hydrocortison) als Parkinsonmedicijn?

In het echt is het allemaal wat ingewikkelder. De stimulans van cortisol (hydrocortisone) verloopt via een aantal tussenstappen (afb: DGIST)

Onderzoekers van het Koreaanse Daegu Gyeongbuk-instituut voor wetenschap en technologie denken dat cortisol de ziekte van Parkinson zou kunnen genezen. Cortisol is een stresshormoon dat wordt aangemaakt in bijnierschors. Of ze gelijk hebben zal nog moeten worden bewezen. Het lijkt er op dat cortisol voorkomt dat dopaminecellen in de hersens afsterven.
De ziekte van Parkinson wordt gekenmerkt door het afsterven van hersencellen die de signaalstof dopamine aanmaken. Het is bekend dat een mutatie of een lage activiteit van het PARK2-gen, dat codeert voor het eiwit parkin, leidt tot ophopingen van giftige eiwitten. Dat leidt weer tot het afsterven van dopaminecellen en, dus, de ziekte van Parkinson. Parkinson is nog steeds ongeneeslijk. Voor Korea is die ziekte genezen een speerpunt.
Yoon-Il Lee, Yunjong Lee en medeonderzoekers van DGIST hebben een intense studie gemaakt van allerlei kandidaat-geneesmiddelen voor Parkinson en de manier waarop ze (zouden kunnen) werken. Ze waren vooral op zoek naar kandidaten die de activiteit van PARK2 konden stimuleren. Parkin werd geacht de celdood van de dopamineneuronen te kunnen voorkomen.
Het resultaat van hun speurtocht was (dus) het stresshormoon cortisol. Dat zorgt voor een verhoogde aanmaak van parkin. Dat voorkomt  het afsterven van dopaminecellen door het ubuquitineproteasesysteem  de ophopingen van celdoodfactoren te laten opruimen (ja, biochemie blijft lastig)

Muizen

In proeven met muizen, Parkinson-modellen noemen onderzoekers dat wat neerbuigend, voorkwam de verhoging van de parkinspiegel door cortisol inderdaad het afsterven van dopaminecellen. Yoon-Il Lee: “De aanmaak van parkin wordt bereikt via een gemiddelde toediening van het stresshormoon.” Uiteraard gaan de onderzoekers door met hun werk, maar het lijkt al of ze er zeker van zijn dat ze het Parkinsonmedicijn hebben gevonden. We zullen het waarschijnlijk gauw genoeg zien.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.