Onderzoekers willen vuursalamander redden

Vuursalamander met uitsterven bedreigd

Vuursalamander

Een dodelijke schimmelinfectie bedreigt het voortbestaan van de vuursalamander. Het schijnt dat onderzoekers in Duitsland een reddingsplan hebben, maar daarvoor moeten de salamanders wel eerst gevangen worden. In Nederland is de soort al bijna uitgestorven en België volgt ras.
De huidschimmel Batrachochytrium salamandrivorans (Bsal), de salamandervreter, is voor het oog onzichtbaar en voor salamanders al langer een gevaar. Duitse onderzoekers willen proberen te voorkomen dat de vuursalamander verdwijnt, die het ergst in zijn voortbestaan bedreigd wordt.
“We onderzoeken nu welke populaties daarvoor in aanmerking komen”, zegt Sebastian Steinfartz van het zoölogisch instituut van de TU Braunschweig. De genetische diversiteit speelt daarbij een rol. Mogelijk dat de schimmel in de toekomst te bestrijden is of dat er een resistente populatie is ontstaan, hopen de betrokken onderzoekers.
De waarschijnlijk uit Azië overgekomen schimmel werd in Duitsland voor het eerst in 2015 aangetroffen in de buurt van de Belgische grens. Daarvoor was al alarm geslagen door een internationale onderzoeksgroep in Science.

Nederland

Duitsland is voor de verbreiding van de vuursalamander van grote betekenis. Tot 2014 was er niks aan de hand. Het ging goed met de vuursalamander, maar toen kwamen de eerste alarmerende berichten. In Nederland had de schimmel de vuursalamander al bijna uitgeroeid, in België is de populatie ingestort, maar ook in Duitsland gaat het slecht met de vuursalama nder. De jongste tellingen zouden een aanzienlijk daling te zien hebben gegeven. In het zuidelijk deel van het nationale park de Eifel nabij België, waar voorheen grote aantallen waren geteld, was een jaar later geen vuursalamander meer te zien. Ook in een ander deel in Duitsland zou de vuursalamander haast (?) zijn verdwenen.

In Duitsland geldt de Eifel als het best onderzochte vuursalamandergebied. Daardoor zou het kunnen zijn dat de schimmel nu nog alleen maar in het westen van Duitsland is aangetroffen. Het is daarom best mogelijk dat de schimmel elders nog niet ontdekt is.
De onderzoekers willen een waarschuwingssysteem opzetten, ook omdat lang niet overal in Duitsland intensief naar vuursalamanders is gezocht. Steinfartz roept mensen op mee te werken: “Als er ergens een dode vuursalamander wordt gevonden die niet overreden is, meld dat dan. Dan weten we ook waar de schimmel zit.”

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.