“Geotechnologie zou ijsmelt kunnen versnellen”

Noordpool

Terugtrekking van het ijs op de Noordpool in beeld gebracht: 2005 vergeleken met 1979

Nog niet zo heel lang geleden waren geotechnieken als remedie om een klimaatramp te vermijden uit den boze, maar de laatste tijd gaat er toch steeds meer stemmen op zich op dat gladde ijs te begeven. In Nature stelt ijsonderzoekster Twila Moon van de universiteit van Colorado dat geotechnieken er wel eens voor zouden kunnen zorgen dat de gletsjers sneller smelten.

Ze is het oneens met John Moore c.s. dat geotechnieken de ijssmelt in het Noordpoolgebied zouden kunnen verminderen. Moon werkt zelf in die contreien en stelt dat het middel wel eens erger zou kunnen zijn dan de kwaal.
Moore en de zijnen stellen voor drempels op de oceaanbodem te maken, ‘ankereilanden’ te bouwen en water onder het ijs weg te pompen. Dat mag het wegstromen wat tegengaan, maar zou kunnen leiden tot ijsvorming die die maatregelen teniet doen en daarmee de ijssmelt kunnen versterken, betoogt Moon (die steeds in meervoudsvorm spreekt).
“Zelfs als het al haalbaar is de snelheid van de gletsjerverplaatsing te vertragen dan is dat slechts een deeloplossing aangezien meer dan de helft van de ijssmelt in Groenland smeltend oppervlakteijs is. Daarbij moet nog eens rekening gehouden worden met het verslepen van apparatuur en materialen. De Amundsenzee is vaak ontoegankelijk voor ijsbrekers.
Het waterpompsysteem dat Moore en de zijnen voorstelt moet het hele gletsjergebied omvatten anders ontstaan er meertjes en verandert het water van richting”, schrijft ze. Moon vindt dat de beperkte middelen die er zijn beter besteed kunnen worden om de oorzaak van de versnelde ijssmelt aan te pakken: de broeikasgasuitstoot.

Bron: Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.