China ontwikkelt eigen besturingssysteem COS

COS-logoChina is bezig met de ontwikkelingen voor een eigen  besturingssysteem. Op dat terrein zijn de VS almachtig met Windows, iOS van Apple en Android van Google. Die overheersing is de Chinezen een doorn in het oog. Klokkenluider Edward Snowden heeft het afgelopen jaar laten zien, wat de kwalijke gevolgen van die Amerikaanse almacht kunnen zijn.

Dat eigen systeem gaat in de Engelse afko COS heten. Het besturingssysteem is ontwikkeld door een privaat/publieke samenwerking tussen de Chinese academie van wetenschappen en de Liantong-groep in Sjanghai. Het systeem heeft zijn wortels in het open besturingsysteem Linux, maar zal zelf ‘gesloten’ zijn. In het verleden heeft China het al eens eerder geprobeerd, maar het resultaat was kennelijk niet om over naar huis te schrijven (laat staan te gebruiken).

Vanaf oktober zullen nieuwe computers in China worden uitgerust met COS.  Binnen twee of drie jaar moet COS in China de norm zijn. Het systeem kan overweg met Java-toepassingen. China heeft het gebruik van de nieuwe versie 8 van WIndows al tegengehouden, officieel om veiligheidsredenen.  De mobiele versie zal volgend jaar of in 2016 worden gelanceerd. Daar is Google met zijn Android-systeem de grote tegenstander: 90% van de Chinese slimtels werkt met dat systeem. COS heeft op dat terrein ook een binnenlandse concurrent. Begin dit jaar heeft het Chinese bedrijf Coship Electronics zijn eigen mobiele besturingssysteem aangekondigd: 960 OS. Dat zou een vrucht zijn van vijftien jaar onderzoek.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.