Oled met isolator geeft nieuw type geheugen

Oled & isolator geeft geheugenelement

De opbouw van het nieuwe pinMOS-geheugenelemnt (afb: TU Dresden)

Aan de basis van de nieuwe opslagtechnologie van onderzoekers van de TU Dresden liggen een organische lichtdiode (oled) en een isolator, gebaseerd op een oud idee. Dat geheugenelement kan niet alleen ‘bediend’ worden door zowel elektra als licht, maar kan ik in porties worden toegevoegd. Dat betekent dat een element verschillende opslagtoestanden heeft. Klinkt ideaal.
Het verhaal van de Dresder onderzoekers begon al in 2015. Stefan Mannsfeld en Axel Fischer waren op weg naar een congres in Brazilië en onderweg hadden ze een hoop tijd om te praten. Ze hadden het over een oneigenlijk gebruik van oleds in combinatie met een isolator. Fischer vertelde zijn collega dat de technologie en de ervaring ermee al in zijn lab aanwezig waren. Promovendus Yichu Zheng leek hun een uitgelezen kandidaat om het onderzoek uit te voeren.
Dat onderzoek is nu afgerond. Het nieuwe geheugenelement is een combinatie van een organische lichtdiode en een MOS-condensator (MOS is een afko voor een metaaloxidehalfgeleider). Ze noemden de nieuwe technologie pinMOS, waarbij pin staat voor de diverse lage in het geheugenelement (zie plaatje).
Het element is een niet-vluchtige geheugencondensator met een grote reproduceerbaarheid, met als belangrijke voordeel dat je informatie er in (afgepaste) brokjes op kunt zetten. Dat kan zowel elektrisch als optisch, zowel het schrijven als het aflezen.
Tot nu toe hebben de onderzoekers het element op tienduizend schrijf/leescycli beproefd. De verschillende geheugentoestanden kunnen meer dan 24 uur worden bewaard (?; as). Ik stel me zo voor dat er nog het een en ander aan zal moeten worden gesleuteld om er een commercieel bruikbaar systeem van te maken.

Arthur Holt

Een diode/condensator-geheugen werd voor het eerst in 1952 gepresenteerd door Arthur Holt, maar krijgt nu een nieuw leven door organische halfgeleiders. Dat zou komen doordat alle functies van de combinatie van diode en condensator in een enkel geheugencel kunnen worden geïntegreerd. Wordt, waarschijnlijk, vervolgd.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.