Effect geotechnische trucs op aardopwarming beperkt

Plaat tegen aardopwarming

Er werden en worden allerlei vaak waanzinnige ideeën bedacht om de aardopwarming te temperen. Dit zou je een plaat-voor-je-kop kunnen noemen.

Onderzoekers van Duitse Helmholtz-centrum voor oceaanonderzoek Geomar in Kiel denken dat, zelfs onder ideale omstandigheden, de effecten van geotechniek op de aardopwarming gering zijn. Volgens hen weten we nu te weinig van de neveneffecten en risico’s van die technieken, om een afgewogen besluit te kunnen nemen. De onderzoekers gebruikten voor het doorrekenen van hun simulaties hetzelfde rekenmodel. Probleem bij de evaluering van geotechnische ‘oplossingen’ voor de aardopwarming is dat daarbij gebruik is gemaakt van verschillende rekenmodellen.
De wereld heeft geen zin in het bestrijden van de aardopwarming die een gevolg is van het uitbundige gebruik van fossiele brandstoffen. Zo af en toe wordt dan vanaf de zijlijn geroepen dat we de aardopwarming moeten bestrijden met geotechniek. Dan hebben we het, bijvoorbeeld, over het bemesten van de oceanen om de planktongroei te stimuleren. Dat plankton gebruikt voor zijn stofwisseling kooldioxide. Of we kunnen proberen de stralen van de zon af te schermen met deeltjes die we in de atmosfeer brengen, zoals ook gebeurt bij vulkaanuitbarstingen. Er zijn nog wel wat ingenieursideetjes.

“De langetermijneffecten daarvan zijn niet goed bestudeerd”, zegt David Keller van Geomar. Keller onderzocht met enkele collega’s wat de effecten ervan zouden (kunnen) zijn. “Het probleem met eerder onderzoek is dat in de meeste gevallen andere rekenmodellen zijn gebruikt, waardoor de uitkomsten moeilijk te vergelijken zijn. We hebben de verschillende methodes met hetzelfde rekenmodel en dezelfde basisaannames doorgerekend.”
De onderzoekers hebben vijf bekende geotechnische systemen doorgerekend: het verminderen van de inkomende zonnestraling, de bebossing van woestijnen in Noord-Afrika en Australië en drie technieken om de kooldioxide-opname door de oceanen te vergroten. Daarnaast rekenden ze een IPCC-scenario door met een hoge koolstofdioxide-uitstoot zonder geotechnische foefjes.
Zelfs onder ideale omstandigheden hielpen die methodes nauwelijks de aardopwarming af te remmen. Alleen het tegenhouden van de inkomende zonnestraling had een merkbaar effect op de aardopwarming. De bebossing van de woestijnen zou zelfs tot enige opwarming leiden. Keller: “De bossen nemen kooldioxide op, maar het aardoppervlak wordt door die bossen donkerder en neemt dan meer warmte op.” Alle technieken hadden aanzienlijke neveneffecten.
De volgende belangrijke vraag voor de onderzoekers was wat er zou gebeuren als er na een aantal decennia zou worden gestopt die geotechniek toe te passen. “Dan zagen we voor enkele technieken het klimaat in de simulatie snel veranderen.” Als, bijvoorbeeld, de zon 50 jaar gedeeltelijk was afgeschermd en de afscherming werd gestopt, dan warmde de aarde binnen enkele decennia enkele graden op. “Die verandering gebeurt veel sneller dan de huidige opwarming, met mogelijk nog desastreuzere gevolgen”, zegt Keller.
De studie vormt een onderdeel van het Duitse klimaatonderzoekprogramma van de Duitse onderzoeksorganisatie DFG, dat gecoördineerd wordt door Andreas Oschlies. “Wat deze studie heeft aangetoond is dat er altijd vele verliezers en mogelijk enkele winnaars zijn. Sommige neveneffecten zouden ook de volgende generaties treffen. Als we besluiten het te doen dan zal dat besluit zeer zorgvuldig moeten worden genomen op basis van een beter begrip van de mogelijke effecten, de onzekerheden en de risico’s dan we nu hebben”, zegt Oschlies.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.