Warme golfstroom in geen 1000 jaar zo zwak geweest

De golfstroom wordt steeds zwakker

De golfstroom (afb: WikiMedia Commons)

De warme golfstroom, die ervoor zorgt dat in dit deel van de wereld het een graad of vijf, zes warmer is dan zonder, is volgens geleerden de laatste duizend jaar nog niet zo zwak geweest als nu. Dat zou kunnen betekenen dat het, ondanks de aardopwarming, in dit deel van de wereld kouder wordt. Ook zou die verzwakking kunnen leiden tot uitzonderlijker weer in Europa en een hoger zeepeil voor de Amerikaanse kust.
Het verhaal speelt al een tijdje en de uitspraken van mensen die er verstand van hebben lopen nogal uiteen: zwakt die golfstroom nu we of niet af? Nu dus weer het verhaal dat die stroom is afgezwakt en zelfs zwakker is dan de laatste duizend jaar. Oorzaak zou de klimaatontwrichting zijn die zorgt voor steeds minder ijs op de Noordpool.
De onderzoekers verwachten dat die nog verder zal afnemen als de aardopwarming voortzet. Aan het eind van deze eeuw zou de golfstroom nog 34% tot 45% zwakker kunnen zijn. Dan zou een kantelpunt bereikt kunnen worden waarna die zeer instabiel wordt.
Volgens Stefan Rahmstorf van het klimaatinstituut in Potsdam (D) komt een verzwakking van wat in wetenschappelijke kringen AMOC wordt genoemd met grote gevolgen. Volgens hem is die al 15% zwakker geworden en dat heeft al invloed. “Twintig, dertig jaar verder is die waarschijnlijk nog zwakker en zullen we een toename van stormen en hittegolven zien in Europa en stijgend zeewater aan de oostkust van de VS.”

Bron: the Guardian

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.