Europees hof: landen moeten klimaatinspanningen bewijzen

Europees Hof voor mensenrechten

Europees Hof voor mensenrechten in Straatsburg. (afb: WikiMedia Commons) Architect : Richard Rogers Partnership

Het Europese hof voor mensenrechten in Straatsburg stelt dat de 33 aan het hof verbonden Europese landen moeten bewijzen dat ze de broeikasgasuitstoot daadwerkelijk terugdringen overeenkomstig de in Parijs in 2015 afgesproken doelstellingen. De zaak is aangespannen door zes jonge klimaatactivisten uit Portugal. De landen moeten nog wel reageren.
De activisten vinden dat de landen veel te weinig doen aan de indamming van de broeikasgasuitstoot. Ledenlanden hadden het hof gevraagd de zaak niet met voorrang te behandelen. Die zaak zou zelfs niet mogen worden behandeld. Het Hof weersprak dat en weigerde de zaak uit te stellen. Landen hebben nu tot 27 mei de tijd gekregen om te reageren.

De landen die in de aanklacht van de zes (twee jongvolwassenen en vier kinderen) zijn genoemd zijn de 27 landen van de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Noorwegen, Rusland, Turkije en Oekraïne. Als de aanklagers in het gelijk worden gesteld dan zullen landen verplicht worden om klimaatinspanningen te leveren overeenkomstig het in Parijs afgesprokene. Dan zullen landen zich ook moeten verantwoorden voor ‘geëxporteerde’ broeikasgasuitstoot. ook van hun multinationale ondernemingen.

Bron: ABC News

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.