Universiteit VS betaalt € 100 mln wegens fraude

Grote wetenschappelijk fraude Duke

Medische faculteit Duke-universiteit

In Amerika is alles groter en meer. De geneeskunde-faculteit van de Duke-universiteit moet, omgerekend, zo’n € 100 mln betalen vanwege fraude. In feite gaat het om het terugbetalen van ten onrechte verkregen onderzoeksgeld plus een boete. Op basis van later frauduleus gebleken onderzoeksverslagen waren subsidies verstrekt. Die artikelen zijn inmiddels teruggetrokken.

Op basis van die frauduleuze artikelen waren door Amerikaanse overheidsinstellingen ruim twintig onderzoeksvoorstellen gehonoreerd.  De zaak werd aan het rollen gebracht onderzoeksmedewerker Joseph Thomas, die werkte op de longafdeling. Hij stelde dat onderzoeker Erin Potts-Kant onderzoeksresultaten had verzonnen die uiteindelijk bijna € 200 miljoen aan overheidssubsidies hadden opgeleverd. In Amerika schijnt het mogelijk te zijn dat personen namens de overheid een klacht indienen. Dat levert Thomas het fraai bedrag van, omgerekend, bijna € 30 miljoen op.
Hoewel Thomas stelde dat de wetenschappelijke fraude zich tussen 2006 en 2013 afspeelde denkt het Amerikaanse ministerie van justitie dat die fraudeperiode tot en met vorig jaar duurde.  Vertegenwoordigers van de Duke-universiteit zeiden dat de fraude in 2013 werd ontdekt nadat mevrouw Potts-Kant was ontslagen wegens rommelen met gelden. Potts-Kant zei in twee gevallen inderdaad fraude te hebben gepleegd en zou geld hebben terugbetaald.

Moeilijk

“Dit is zwaar voor Duke”, zei universiteitsvoorzitter Vincent Price. “Dit geval demonstreert de kwalijke gevolgen van fraude en legt nog maar eens de nadruk op de noodzaak onderzoekers te doordringen integer onderzoek te doen en om verantwoording af te leggen.” De universiteit heeft sinds een aantal jaren een bureau voor wetenschappelijke integriteit en onderzoekers zijn verplicht een integriteitscursus te doorlopen en alle onderzoeksgegevens te bewaren. Niemand heeft het over de waanzinnige beloning van onze klokkenluider. Voer voor intriganten, dunkt me.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.