Neuralink krijgt toestemming voor proef met hersenimplantaten

Aapje met hersenimplantaat speelt Pong

Aapje met hersenimplantaat speelt Pong (afb: Neuralink)

Het Amerikaanse bedrijf Neuralink zegt van de overheid toestemming te hebben gekregen voor een proef met hersen-implantaten om een verbinding tussen biologische en digitale intelligentie mogelijk te maken en om digitale apparaten te kunnen aansturen. De daartoe geëigende FDA zelf heeft nog niets naar buiten gebracht. In 2022 is een aanvraag al eens afgewezen vanwege twijfels over de veiligheid van het implantaat.

Vooralsnog zijn de implantaten met de grootte van een munt alleen nog bij dieren geïmplanteerd. Het zou niet alleen gaan om een directe koppeling tussen hersens en elektronica maar ook om medische toepassingen zoals het ‘vervangen’ van zenuwverbindingen die door beschadigingen zijn verbroken zoals bij een dwarslaesie of voor het herstel van het gezichtsvermogen, is de gedachte, maar de eerste opdracht is toch het koppelen van machine-intelligentie aan de biologische om te voorkomen dat kunstmatige intelligentie ons op een dag zal overvleugelen.

Elon Musk, de ijdele en mediageile baas van Neuralink, is een van de mensen die waarschuwen voor de gevaren van ki, maar kennelijk een van de wetten van Murphy hanteert: Als je ze niet kunt verslaan, doe dan met ze mee.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.