Kankercellen eten zichzelf op (bij muizen)

Hersenkanker

Hersenkanker

Een combinatie van antistollingsmiddelen en antidepressiva zorgt er bij muizen voor dat de kankercellen in hun hersentjes zichzelf opeten (dat heet autofagie). De mishandelde beestjes hadden een vorm van de menselijke hersenkanker glioblastoom (ook wel glioom genoemd). De twee middelen genezen de patiënten overigens niet.
Tricyclische antidepressiva (TCA) worden al zo’n vijftien jaar onderzocht op hun therapeutische mogelijkheden bij hersenkanker. Er zou enig bewijs zijn dat TCA het risico verlaagt op het krijgen van hersenkanker, maar uit een kleine klinische proef kwam niets. Onderzoekers van de technische hogeschool in Lausanne (Zwi) zagen echter dat antidepressiva de autofagie bij kankercellen aanzienlijk vergrootten. Vervolgens combineerden ze de antidepressiva met antistollingsmiddelen, die ook schijnen aan te zetten tot zelfmoord bij kanker(?)cellen. “Het is opmerkelijk te zien dat twee relatief goedkope en niet giftige geneesmiddelen de belofte inhouden dat ze iets kunnen betekenen voor patiënten met een dodelijke hersenkanker”, zegt onderzoeker Douglas Hanahan. Maar dan volgt de maar: er is nog een lange weg te gaan.
De muisjes kregen vijf dagen lang de medicijnencombinatie: TCA werd via de bek toegediend en het antistollingsmiddel via het bloed. Het lijkt er op dat de twee middelen elkaar versterken door op twee plaatsen signaalroutes te ontregelen die de snelheid van autofagie sturen. Hanahan: “Belangrijk is dat de behandeling de muizen niet geneest. Die vertraagt de voortgang en verlengt de levensduur enigszins. Het ziet er naar uit dat deze middelen gecombineerd zullen moeten worden met antikankermiddelen om effect te hebben.” Klinische proeven zouden niet lang meer op zich laten wachten.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.