Zo’n 40% Europese bomen met uitsterven bedreigd

Paardenkastanje met uitsterven bedreigd

Paardenkastanje (afb: WikiMedia Commons)

De in Zwitserland gevestigde natuurbeschermingsorganisatie IUCN waarschuwt dat zo’n 40 % van de 454 boomsoorten die in Europa voorkomen met uitsterven wordt bedreigd (pdf-bestand). Bijna alle bedreigde soorten (168) zijn inheemse bomen (die dus alleen in Europa voorkomen), slechts 13 bedreigde soorten zijn uitheems. Als belangrijkste oorzaken voor die achteruitgang noemt de organisatie de introductie van voor  Europa nieuwe boomsoorten, onduurzame houtkap en verstedelijking.
Over het precieze percentage is nog geen zekerheid aangezien van 57 boomsoorten niet voldoende gegevens zijn om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen. Als geen van die soorten bedreigd is dan praten we over 37% en die alle bedreigd worden over bijna 50%. Zo’n 58% van de Europese soorten wordt bedreigt met uitsterven.
De lijsterbesfamilie (Sorbus) doet het slecht. Van de 170 soorten wordt driekwart met uitsterven bedreigd. De witte paardenkastanje is het slachtoffer van het werk van de paardenkastanjemineermot, oorspronkelijk afkomstig uit de Balkan. Het beestje heeft zich echter over heel Europa verspreid. Die plaag komt bovenop de achteruitgang door houtkap, bosbranden en toerisme, aldus de IUCN.

Bron: phys.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.