Zonwering ingebouwd in ramen

licht- en warmtewerend glas

Met wolfraamoxide heb je maar twee smaken, met water erbij ontstaat een hydraat waar je van warmte- en lichtdoorlaten (onder) tot warmte- en lichtwerend boven kan schakelen (is de gedachte (afb: Veronica Augustyn et. al/univ. van Noord-Carolina)

Laat ik (=as) nou denken dat ik daar allang over geschreven had, maar nee, dat was niet zo. Ik heb het over ramen die zonnewarmte blokkeren en toch doorzichtig blijven. Prima idee, lijkt me, want dat scheelt een hoop energie voor koelsystemen.
De zonnewarmtewerende functie van de ruiten zou niet automatisch zijn. Dat lijkt me handzaam, want ook een niet bemenst huis warmt natuurlijk op op een hete zomerdag, maar vooruit, een knop is beter dan niks.
Dat elektrochrome glas is ook niet echt nieuw. Je hebt/had daar twee smaken in: doorzichtig en ondoorzichtig. Het huidige onderzoek gaat om glas dat niet alleen de warmtestraling (infrarode frequenties) blokkeert, maar ook het zichtbare licht. ’s Winters en op koudere dagen (komen die nog voor? as) zou die straling netjes doorgelaten worden.
De blokkering van de warmte heeft geen gevolgen voor het (ons) oog. Het glas blijft glashelder. Het glas kan ook ondoorzichtig gemaakt worden ter verduistering of tegen inkijk. Het water (de vorming van een hydraat) zorgt ervoor dat het glas stapgewijs van doorzichtig, warmtewerend, warmtewerend en lichtwerend wordt onder invloed van de (toenemende) lithiumionenconcentratie.

Wolfraamoxide

Voor de warmtewering gebruikten de onderzoeksters rond Veronica Augustyn van de universiteit van Noord-Carolina wolfraamoxide (WO3). Dat is doorzichtig. Als dat oxide zich bindt met water in aanwezigheid van lithiumionen en elektronen, dan blokkeert dat de warmtestraling. Als de lithiumionenconcentratie wordt verhoogd wordt de boel ondoorzichtig (want blokkeert ook het zichtbare licht).

Hoe het precies werkt lijken de onderzoeksters niet te weten. Ze veronderstellen dat het kristallijne wolfraamoxide (WO3) minder dicht is en minder is geneigd tot vervorming. Door absorptie van de (positieve) lithiumionen veranderen de optische eigenschappen van het wolfraamoxide.
De onderzoeksters denken dat dit soort elektrochrome ramen snel op de markt zullen komen en inspiratie zullen geven voor materialen die energie kunnen opslaan of omzetten.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.